25 / 04 / 2024

Apartman sakinlerinin bina ortak giderlerini ödemek zorunlu mu?

Apartman sakinlerinin bina ortak giderlerini ödemek zorunlu mu?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında Bina Ortak giderleri ile ilgili okuyucusunun sorularını cevaplıyor.



Kiracı olarak oturduğum apartman dairesinin aylık aidatı 150 TL. Bunun içinde kapıcı ücreti, kapıcı sigortası, kapıcı dairesinin suyu, elektriği var. 

Yani ben başkasının harcamalarına katılıyorum. Ancak ben bunlara katılmak istemiyorum. Buna katılmamak için ne yapabilirim? Ben daireden çıksam ödemediğim ayların parası ev sahibinden alınır mı? Sözleşmemizde bu giderlerin kiracıya ait olduğu yazılı. Bu giderler için bana dava açılırsa ne yapabilirim?


Ortak yaşamda birtakım giderlere katılmak zaruridir. Tek başına yaşama imkanı olmayan hallerde, özellikle şehir hayatında birlikte yaşamaktan başka çaremiz olmuyor. Birlikte yaşama halinde de birtakım ihtiyaçlar ancak kapıcı vasıtası ile karşılanıyor. Bilirkişi olarak haftanın en az üç günü birçok eve girip çıkıyorum. Kapıcı bulunmayan binalarda çöplerin merpen boşluklarında biriktirildiğine ve özellikle daire önlerindeki merpen sahanlıklarına kullanılmayan ayakkabılar dahil aile fertlerinin tümünün ayakkabılarının kapı önüne yığıldığına tanık oluyorum. Bu çoğu yerde sanki bir gelenek. Korkunç bir görüntü inanılmaz bir pislik. Bunların kapıcı ve yönetici işbirliği ile bertaraf edilmesi kötü bir şey mi? 

Düşününüz ki kapıcının bulunmadığı hallerde bina temizliğini kat malikleri yapacak. Kapısının önüne çöp bırakan, eksi-yeni pabuçları yığan kat maliki mi temizlik yapacak? Bu nedenlerle kapıcı giderlerini fazla görmemek lazım. Hemen her apartmanda kapıcının kullandığı su ve ısınma gideri katlar arasında bölüştürülür. Bu bir miktar yönetim planı ile bir miktar da kapıcı yönetmeliği ile sağlanır. Daireler arasında bölüştürüldüğünde de büyük bir meblağ tutmaz. 

Şayet ödemezseniz sizin aleyhinize icra takibi yapılabilir. Bağımsız bölümün borçlarından, bağımsız bölüm maliki ile birlikte o bağımsız bölümde oturanlar müteselsil sorumludur. Bu borç sizden alınamazsa bağımsız bölüm malikinden alınır. Ancak sizin kira sözleşmenizde bu borçlardan kiracının sorumlu olduğu yazılı olduğu için ortak gideri ödemek zorunda kalan kat maliki sonradan size başvurabilir. 

Yani netice olarak bu para sizden çıkacaktır. Üstelik buradan çıktığınızda, yeni bir eve taşındığınızda bu evde de kapıcı var ise bu kabil bir gideri orada da ödeyeceksiniz. Kapıcısız bir bina bulursanız bu halde de ortamın kirine katlanacaksınız. 

Bazı binalarda, kapıcı yoktur ama günübirlik temizlikçiler geliyor olabilir. 

Ancak bunlar da bedava gelmiyor, onların da ücreti ve hatta bazı şartlarla sigortası bile vardır. Bunlar arasında tercih sizin. 

Binada kabul görmüş bir ortak gider sistemi var ise siz bunun dışında kalamazsınız. 


Tamer HEPER/Posta




Geri Dön