16 / 04 / 2024

Apartman sığınağının kiraya verilmesi!

Apartman sığınağının kiraya verilmesi!

Kat Malikleri, ortak alanlar kapsamına giren apartman sığınaklarını kiraya verilebiliyor mu? İşte Sığınak Yönetmeliği kapsamında yer alan apartman sığınağının kiraya verilmesi ile ilgili yasal hükümler...



Apartman sığınağının kiraya verilmesi!

Apartman ortak kullanım alanları arasında olan sığınaklar kiraya verilebiliyor mu? Sığınak Yönetmeliğine göre kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilen apartman sığınağının kiraya verilmesi ile ilgili hükümleri şu şekilde sıralanıyor:


Sığınakların Tapuya Tescili 

Madde 13- Yapıların bodrum katlarında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir. Sığınaklar Kat Mülkiyeti Kanununda belirtilen ortak alanlardan olup bu hali ile yönetilir. Bu sığınaklar bağımsız olarak sığınak amacı ile olsa dahi satılamaz, kiralanamaz, devredilemez ve amacı dışında kullanılamaz.


Yapı Ruhsat ve Kullanma İzinlerinin Verilmesi 

Madde 14- Sığınakların yapımı zorunlu bulunan bina ve tesislere gerekli sığınak yeri ayrılmadıkça yapı izni, sığınak tesis edilmedikçe de kullanma izni verilmez. 


(Ek: 6.3.1991/20806 R.G.) Yapı ruhsatiyesi verilen bina ve tesislere yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce, ilgili idarelerce mülki idare amirliklerinin sığınağın Yönetmelik hükümlerine uygun olduğuna ilişkin yazılı görüşünün alınması zorunludur. 


Oturma ve kullanma izni verilmiş yapıların sığınak olarak ayrılmış bölümlerinde yapı değişikliği yapılamaz. Ancak sığınak özelliğini kaybetmemek ve gerektiğinde sığınak olarak kullanılmak üzere Mülki Amirin izniyle barışta başka amaçlarla kullanılabilir. 


Bu hükümlere uyulmadığı tespit edildiği takdirde Mülki Amirlik ve belediyeler tarafından yapılacak tebligat üzerine maliki, müteahhidi veya yöneticisi tarafından en geç üç ay içerisinde bu aykırılık giderilir. Süresi içerisinde aykırılığın giderilmemesi durumunda bu hizmet Mülki Amirlik ve belediyeler tarafından yapılır ve karşılığı imar mevzuatı hükümlerine göre ilgililerinden tahsil olunur. 


Madde 15- (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) İmar planlarında genel sığınak yerleri belirlenerek işaretlenir. İmar planları ve belediye meclisi kararları ile bu Yönetmeliğe aykırı hüküm getirilemez. 


Madde 16- Sığınaklarda bulundurulacak malzemeler, sığınak amirlerinin görevleri ve sığınaklarda nasıl hareket edileceğine ilişkin kurallar İçişleri Bakanlığı nca çıkarılacak genelge ile düzenlenir. 


Madde 17- Bu Yönetmelik yeni yapılacak Kamu yapılarında yayımı tarihinden itibaren uygulanır. Halen kullanılmakta olan ve inşaatı devam eden kamu yapılarında gerektiğinde sığınak olarak tadil edilebilecek mahaller şimdiden belirlenecektir. 



Sığınak nedir?
Genel sığınaklar nelerdir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön