28 / 03 / 2024

Apartman yöneticisi istifa ederse ne olur?

Apartman yöneticisi istifa ederse ne olur?

Apartmanda sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor. Peki, apartman yöneticisi istifa ederse ne olur?



Apartman yöneticisi istifa ederse ne olur?

Kanunen apartmanda sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda oluyor.


Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.

 

Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. 


Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir. Peki, apartman yöneticisi istifa ederse ne olur? Yönetici yardımcısı istifa ederse ne olur?


Apartman yöneticinin hakları arasında, görevden istifa etmek de bulunuyor. Yönetici, bir istifa dilekçesi ile görevini sonlandırabiliyor.


Yönetici veya yardımcısının istifa etmesi üzerine, olağanüstü bir kurul toplantısı düzenlenerek, yeni bir apartman yöneticisi seçiliyor. İstifa eden yöneticinin yerine seçilen yönetici, seçildiği tarihten itibaren 1 yıl görev yapıyor.



Apartman yöneticisi hakları ve görevleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön