23 / 04 / 2024

Apartman yöneticisi kimler olabilir?

Apartman yöneticisi kimler olabilir?

Bir apartmanın sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor.Peki,apartman yöneticisi kimler olabilir?Kiracı ya da dışarıdan aday gösterilen biri apartman yöneticisi olabiliyor mu?



Apartman yöneticisi kimler olabilir?

Kat mülkiyeti kanununa göre yönetici kat maliklerinin bağımsız oyuyla seçiliyor.Seçimde oy çoğunluğunu sağlayan aday apartman yöneticiliğine hak kazanıyor.


Yönetim planında  yöneticilerin kat malikleri tarafından seçileceği maddesi konmuşsa kat maliki olmayan yönetici olamıyor.Fakat böyle bir hüküm yönetim planında yer almıyorsa kiracı da yönetici olabiliyor.


Kat maliki kiracısına vekalet verdiği takdirde yönetici seçimi için aday olabiliyor.Yöneticinin atanması, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu alamasıyla oluyor.


Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor.Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulünbulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.


Yöneticinin anagayrimenkul korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için avans toplanması,Anagayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısiyle doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanmasıAnagayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü;Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermiyecek gerekli tedbirlerin alınması gibi bazı görevleri vardır.


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor.


Apartman yöneticisi sözleşme örneği!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön