24 / 04 / 2024

Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar!

Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar!

Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar nelerdir? Kanuna göre apartman yöneticisini kim seçer? Apartman yöneticisi nasıl seçilir? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan yasal esaslar...



Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar!

Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye yönetici, kurula da yönetim kurulu deniyor. 


Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda oluyor.

 

Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar arasında kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanmak yer alıyor. 

 

Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabiliyor. 

 

Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur. 

 

Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir. 



Apartman yöneticisi olmak zorunlu mudur?


Geri Dön