19 / 04 / 2024

Apartman yöneticisinin aldığı yanlış kararlar cebinizi yakabilir!

Apartman yöneticisinin aldığı yanlış kararlar cebinizi yakabilir!

Oturduğunuz apartman, site ya da toplu konutta seçtiğiniz yönetimin yanlış ya da eksik aldığı kararlar, yerine getirmediği sorumluluklar cebinize olumsuz yansıyabilir.



İstanbul Ataköy’de bir sitenin en üst katında bulunan evi, çatıda yer alan su deposundaki kaçak nedeniyle su bastı. Kat maliki uğradığı hasarı sigorta şirketinden talep etti. Sigorta şirketi tüm hasarı ödedi ancak hasar, ortak alan olan çatıdan ve su deposundan kaynaklandığı için oluşan hasar bedelini yönetime, dolaylı olarak da sitedeki diğer kat maliklerine rücu etti. Kat malikleri bu karara itiraz etse de mahkeme sigorta şirketini haklı buldu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Cevat Kazma, bu gibi durumlarda en alt kattaki malikin de sorumlu olduğunu söyleyerek Kat Mülkiyeti Kanunu’na ve Borçlar Kanunu’nun 58. Maddesine vurgu yaptı. Kat maliklerinin kusursuz sorumluluğunun söz konusu olduğunu söyledi.

Cevat Kazma, site yönetimlerinin kat maliklerinden bağımsız, tüzel bir yapısı olmadığını, ortak alanlardaki problemlerden kaynaklanan tüm kaza, hasar gibi durumlardan kat maliklerinin de sorumlu olduğunun altını çizdi.

 

Hırsızlığın Zararı da Yansıyabilir!

Avukat Cevat Kazma, ortak alanlardaki problemlerin dışında, bu tür çok hanenin bulunduğu yapılarda güvenliğin çok önemli olduğuna vurgu yaparak olası hırsızlıkların da kat maliklerine rücu edebileceğini söyledi. “Yönetim, sitenin güvenliği için de önlemler almak zorundadır. Bu güvenlik kameraları da olabilir, özel güvenlik görevlileri de olabilir. Eğer ilgili güvenlik sağlanmamış ve bir hanede hırsızlık olayı gerçekleşmişse, oluşan zarardan diğer kat malikleri de sorumlu olabilir”

 

Kiracı ve misafirler de Hak Talep edebilir!

Sitelerde oturan kiracının, hatta siteye misafir olarak gelen kişilerin de ortak alanların yarattığı sıkıntılardan etkilenmeleri halinde, oluşacak zararların da kat maliklerine yansıyabileceğini söyleyen Avukat Cevat Kazma, bu yüzden görevini layığıyla yapabilecek yöneticilerin bu görevlere gelmesinin ciddi önem arz ettiğini belirtti.

 

 

Yönetim Sorumluluğunun Farkında Değil!

Site yönetimine gelen kişilerin de aldıkları sorumluluğun çok farkında olmadığını belirten Cevat Kazma, ortak alanlardaki bir eksiklikten dolayı olabilecek yaralanmalı, ölümlü kazalarda yönetimdeki kişilerin sorgulanabileceğini ifade etti. Havuzdaki boğulmanın da otoparktaki gaspın da bu kapsamda değerlendirilebileceğini söyledi.

 

Genel olarak Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili bir değerlendirme de yapan Avukat Cevat Kazma, kanunun temelinin çok eski zamanlara dayandığını ve şimdiki gibi devasa yapılar için uygun olmadığını söyledi. Kanunda yapılan düzenlemeler olduğunu ancak yetersiz kaldığını vurguladı.


Av. Cevat Kazma


Geri Dön