19 / 04 / 2024

Apartman yönetimi iş güvenliği!

Apartman yönetimi iş güvenliği!

Apartmanlar, kapıcı çalıştırmaları açısından işyeri niteliğine sahip oluyor. Apartman yönetimi iş güveniliği ile ilgili detaylar haberimizin içerisinde yer alıyor.



Apartman yönetimi iş güvenliği!

İş güvenliğinin sağlanması açısından, işyerlerinde risk değerlendirmesinin yapılması gerekiyor. Devlet tarafından zorunlu tutulan bu uygulama, apartmanlar için de geçerli oluyor. Bunun nedeni ise, kapıcı çalıştırmaları nedeniyle kapıcının işyerinin "apartman" olması olarak ifade ediliyor. Peki apartman yönetimi iş güvenliği ni nasıl sağlamalı, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kat malikleri tarafından belirlenen apartman yönetiminin görevlerinden birisi de risk değerlendirmesi formu oluşturmak ve bunu uygulamak. Peki söz konusu risk değerlendirmesi nedir?


Risk değerlendirmesi, işyerleri ve apartmanların çalışanları ve çevresi için tehlike teşkil edecek durumların belirlenmesi ve söz konusu risklerin meydana gelmemesi için önlemler alınarak uygulanmasıdır.


Buna göre apartman yönetiminin, apartmanın içinde meydana gelebilecek risk ve tehlikeleri belirlemesi ve bunların meydana gelmemesi ya da en aza inmesi için önlemler alarak uygulaması gerekiyor.


Apartman yönetimi iş güvenliği açısından, göz önüne alınması gereken tehlikelerden birkaçı şu şekilde sıralanıyor;

- Elektrik kaçağı sonucu çarpılma,

- Asansörden düşme,

- Asansör boşluğuna düşme,

- Merpenden düşme,

- Çatıdan cisim düşmesi,

- Yakıt kazanı patlaması,

- Kanalizasyon kazası,

- Su arızaları,

- Doğal gaz kaçağı,

- Jeneratör arızası,

- Motopomp arızası,

- Hasarlı merpenler,

- Ağır yük kaldırma,

- Acil aydınlatmaların çalışmaması,

- Apartman otoparkında LPG'li araç bulunması, 

- Kalorifer peteği patlaması, gibi...


Örneğin yukarıda belirtilen tehlikelerden "Hasarlı merpenler" hususunu ele alalım. Merpende herhangi bir hasarın tespit edilmesi halinde, önlem alarak bu hasarın giderilmesi, bozuk tarafların yaptırılması gerekiyor. Bu ve bunun gibi tehlikelerin önlemleri alındığı takdirde, apartman yönetimi iş güvenliği ni sağlamış oluyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön