29 / 03 / 2024

Apartmanda doğalgazdan kömüre geçilebilir mi?

Apartmanda doğalgazdan kömüre geçilebilir mi?

Apartmanlarda ısıtma sistemi; merkezi sistemden ferdi sisteme dönüşebildiği gibi ferdi sistemden merkezi sisteme de dönüştürülebilir mi? Apartmanda doğalgazdan kömüre geçilebilir mi? İşte yanıtı..



Apartmanda doğalgazdan kömüre geçilebilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. 


Buna göre, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun alacağı larar doğrultusunda doğalgaza geçilebiliyor. Aynı zamanda kömür sobasının yasaklanmasına kadar verilebiliyor.


Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. 


Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödeniyor. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenleniyor. Peki, apartmanda doğalgazdan kömüre geçilebilir mi?


Isıtma sistemi; merkezi sistemden ferdi sisteme dönüşebildiği gibi ferdi sistemden merkezi sisteme de dönüştürülebiliyor. Bunun için de yukarıdaki oylama kuralları geçerli oluyor.


Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılıyor.




Doğalgazlı binada soba yakmanın cezası nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön