19 / 03 / 2024

Apartmanda kömürden doğalgaza geçiş nasıl yapılır?

Apartmanda kömürden doğalgaza geçiş nasıl yapılır?

Mevcut ısınma sistemi kömür olan apartmanın doğalgaza geçmesi için de kat malikleri tarafından bu yönde karar alınması gerekiyor. Peki, apartmanda kömürden doğalgaza geçiş nasıl yapılır? İşte apartmanlarda kömürden doğalgaza geçiş..



Apartmanda kömürden doğalgaza geçiş nasıl yapılır?

Bir apartmandaki kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamıyor.


Ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılıyor.


Mevcut ısınma sistemi kömür olan apartmanın doğalgaza geçmesi için de kat malikleri tarafından bu yönde karar alınması gerekiyor. Peki, apartmanda kömürden doğalgaza geçiş nasıl yapılır?


Kanun gereğince, apartman yönetim kurulunun doğal gaza geçiş konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekiyor. 


Isınmanın ferdi ısınmaya dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri ise "arsa payı" oranına göre ödeniyor.


Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin ferdi ısınmada doğalgaza dönüşümde çoğunluk kararı arayan yerleşik içtihatı:


"Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesine eklenen fıkraya göre merkezi ısınmada kullanılmakta olan yakıtın türüne ve daha ve daha önceki merkezi sistemde doğalgaza geçilmiş olup olmadığına bakılmaksızın, doğalgazın kullanılması koşulu ile ferdi ısınmaya geçmek için, pay ve paydaş çoğunluğu ile alınan karar yeterlidir."



Apartmanda kimler oy kullanacak?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön