23 / 04 / 2024

Apartmanda lüks giderler nasıl karşılanır?

Apartmanda lüks giderler nasıl karşılanır?

Apartmanda yaşayan kişiler, apartman genel kurulunda da kararlaştırılan genel giderlerine katılmak,aidatlarını ödemekle yükümlü oluyorlar.Peki apartmanda lüks giderler nelerdir?Apartman lüks giderler nasıl karşılanır?



Apartmanda lüks giderler nasıl karşılanır?

Apartmanda yaşayan kat malikleri ortak giderlere katılmakla yükümlü oluyor.Kat malikleri Kanun esaslarına göre kat malikleri, apartmandaki kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderleri,bakım onarım,asansör bakımı gibi masraflara katılıyor.


Apartmanda yaşayan kat malikleri,apartmanın ortak alanlarında bir değişiklik yapamıyor.Ama bu ortak alanlarda yenilik,değişiklik yapılmak isteniliyorsa da apartmanda yaşayan kişilerin arsa ve sayı çoğunluğuna bakılarak değişiklik yapılmasına karar veriliyor.


Apartmanda yaşayan kişilerin anataşınmazda yapabildiği yenilikler faydasına göre dört çeşide ayrılıyor:Bunlar,


-Faydalı yenilik ve ilaveler

-Çok masraflı ve lüks olanlar

-Apartmana bağımsız bölüm ilavesi

-Temliki tasarruflar ve önemli işlerdir.


Kat malikleri kanununun 43.maddesinde de lüks masraflara ve karşılanmasına değiniliyor.Kanuna göre yapılacak değişiklikler çok masraflı,lüks ise kat malikleri tarafından kullanılan gerekli yerlerde bulunmuyorsa katılmak istemeyen kat maliki zorlanmıyor.


Ama bu lüks giderlerin yapılmasını isteyen,yeniliklere karar vermiş kat maliki masrafı ödüyor. Başlangıçta katılmak istemeyen kat malikleri sonradan bu yeniliklerden faydalanmak,katılmak isterse arsa payı oranında masrafı ödeyerek lüks olan yenilikleri kullanma hakkına sahip oluyor.



Aidat zammı nasıl belirlenir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön