27 / 04 / 2024

Apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi durumu!

Apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi durumu!

Apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi durumu nasıl gerçekleşir? Ortak yerlerin kiraya verilmesi için ne gereklidir? Hangi şartlar geçerlidir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizde yer alıyor..



Kat Mülkiyeti Kanunu'nda da yer alan ortak yerler konusu, Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bağımsız bölümler dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerdir. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre; genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık gibi yerler ortak yerler bölümüne giriyor.



Peki apartmanda ortak yerlerin kiraya verilmesi durumu bazı şartlar altında gerçekleşir. Sığınak, kapıcı dairesi, kömürlük” gibi ortak yerlerin kiraya verilmesi “oybirliği” veya beşte dört oy çoğunluğu ile karar alınmasını gerektiriyor.


Kat Mülkiyeti Kanunun 4 ncü maddesine göre; “sığınak, kapıcı dairesi, kömürlük” ortak yer kapsamında kaldığından, eski Kanun dönemindeki tüm yüksek Mahkeme içtihatlarında bu yerlerin kat maliklerinin “oybirliği” ile vereceği bir kararla kiraya verilebileceği kabul görmekteydi. Ancak, 14.11.2007 tarihli Kanun değişikliği, “ortak yerler” de yapılacak değişikliklerde 4/5 oy çokluğu temel ilkesini benimsemiştir. Bu değişiklik nedeniyle, kanaatimizce; bundan sonraki dönemde kat maliklerinin 4/5 inin oyçokluğu ile söz konusu yerler kiraya verilebilecektir."



Ortak yerler nedir?

Toplu yapılarda kat mülkiyeti kanunu!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön