28 / 03 / 2024

Apartmanda yasak işler hangileridir?

Apartmanda yasak işler hangileridir?

Apartmanda ev ve dükkanlarda yapılmasına izin verilen ve izin verilmeyen işler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, apartmanda yasak işler hangileridir? Hangi işler apartmanda kesinlikle yapılamaz? İşte yanıtı..



Apartmanda yasak işler hangileridir?

Apartmanda ev ve dükkanlarda yapılmasına izin verilen ve izin verilmeyen işler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamıyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

 

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.


1136 sayılı Avukatlık Kanununda avukatlık büroları ve hukuk büroları ile ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meskenlerdeki avukatlık ve hukuk büroları faaliyetlerine devam ederler. Bu süre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıldır. 


Bu hüküm 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda ilgili düzenleme yapılıncaya kadar meslek mensupları tarafından açılan bürolar hakkında da uygulanır.

 

Bu karar yöneticinin veya kat maliklerinden birinin istemi üzerine bütün bağımsız bölümlerin kat mülkiyeti kütüğündeki sahifelerine şerh verilir



Evi home ofis yapmak için gerekenler!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön