19 / 04 / 2024

Apartmanlarda ısı ölçer zorunluluğu!

Apartmanlarda ısı ölçer zorunluluğu!

Apartmanlarda ısı ölçer zorunluluğu, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında getirilen bir zorunluluk olarak biliniyor. Ancak kanun kapsamında ceza ile ilgili bir hüküm yer almıyor...




Apartmanlarda ısı ölçer zorunluluğu!


Apartmanlarda ısı ölçer zorunluluğu 2 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile ısı pay ölçer kullanımı merkezi sistem ile ısınan binalar için uygulanıyor.


Apartmanlarda ısı ölçer zorunluluğu var ancak bu zorunluluk herhangi bir cezayı da beraberinde getirmiyor. Merkezi sistemle ısınan binaların ısı pay ölçer sistemine geçmediği takdirde ceza uygulanacak konusunu bu işi yapan firmalar ortaya atıyor. Halbuki kanun kapsamında herhangi bir cezasının bulunmadığı görülüyor.


Apartmanlarda ısı ölçer zorunluluğu 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında getirilen bir zorunluluk olarak biliniyor. Ancak kanun kapsamında ceza ile ilgili bir hüküm bulunmuyor. Kanun yalnız şikayete bağlı bir durumdan dolayı sulh hukuk mahkemelerine başvurulabileceğini söylüyor. Örneğin merkezi sistem ile ısınan bir binada oturduğunuzu farz edelim. Yönetim ısı pay ölçer sistemini taktırmıyorsa, siz bu husus ile ilgili sulh hukuk mahkemesinde dava açabiliyorsunuz.


Merkezi ısıtma ile ısınan binalarda ısı pay ölçer sistemi kullanıldığı zaman her daire kullandığı kadar enerjinin bedelini ödüyor. Pay ölçer cihazı ile her dairenin ne kadar kullanıldığı belli oluyor. Termostatik vana sayesinde getirilen 15 derece zorunluluğundan dolayı odanın ısısı 15 derecenin altına düşmüyor. Onun dışında ne kadar sıcaklıkta kalmasını dilerseniz termostatik vana ile ayarını kendiniz sağlayabiliyorsunuz.



Isı pay ölçer çalışma prensibi!
Pay ölçer sistemi fiyatları!
Apartmanlarda ısı yalıtımı zorunluluğu!
Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer!
Merkezi ısıtma binalarda pay ölçer!
Pay ölçer yönetmeliği!
Radyatör ısı ölçer!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön