25 / 04 / 2024

Apartmanlarda ısı pay ölçer zorunluluğu nedir?

Apartmanlarda ısı pay ölçer zorunluluğu nedir?

Merkezi sistem ile ısınan apartmanlarda ısı pay ölçer takılması durumunda, ödenecek tutar maliklerin kullanım oranlarına göre hesaplanıyor. Peki, apartmanlarda ısı pay ölçer zorunluluğu nedir?



Merkezi sistem ile ısınan apartmanlarda ısı pay ölçer takılması durumunda, ödenecek tutar maliklerin kullanım oranlarına göre hesaplanıyor.


2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliğine göre ısı tasarrufu ve enerji verimliliği sağlanması amacıyla binaların Isı Pay Ölçer sistemine geçmesi gerekiyor. 


Böylece her radyatöre takılan Isı Pay Ölçer ya da her dairenin girişine takılan Isı Sayaçları ile tüketilen enerji miktarı ölçülebiliyor. 


Sistem sayesinde kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ile yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.


Bakanlık açıklaması:

"Apartman yönetim kurullarının ısı pay ölçer cihazlarının kurulmaması ya da kullanılmaması konusunda, oy çokluğuyla aldığı her türlü karar yok hükmünde kabul ediliyor. 


Apartmanlarda ısı kontrol cihazları olan termostatik vanaların, ısı pay ölçerlerin veya ısı sayaçlarının kullanımına izin vermeyen yönetici ya da sorumlular hakkında Enerji Verimliliği Kanununa muhalefetten dava açılabiliyor.


Merkezi ısıtma sistemlerine sahip binalarda, kat maliklerinden birinin istemesi üzerine ısı kontrol cihazlarının kurulumu ve kullanılması mümkün. Kullanım alanı iki bin metre kareden büyük binalarda, bina yönetim kurullarında tüm kat maliklerinin oy birliğiyle karar alınmadığı sürece, oy çokluğuyla alınan kararlar yok hükmünde olacak ve ısı kontrol cihazlarının kullanılması gerekecek."



Merkezi sistemden ferdi sisteme geçiş adımları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön