18 / 04 / 2024

Aplikasyon projesi nedir?

 Aplikasyon projesi nedir?

Aplikasyonu istenen taşınmaz malın bu işlemi, Kadastro Müdürlüğü ilgili elemanlarınca yapılıyor. Peki aplikasyon projesi nedir? İşte yanıtı...




Aplikasyon, yerin tespit edilmesini ifade ediyor. Tescilli haritalar üzerinde parsel köşe noktalarının zeminde yeniden belirtilmesiyle yapılan aplikasyon için gerekli belgeler ise şöyle sıralanıyor; 


*Aplikasyonu istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, 

*Taşınmaz malın malikinin kimliği ya da vekilinin vekaletname örneği ve kimliği,

*Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ile kimliği, 

*Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi ve kimliği.


Adım adım aplikasyon... 

Aplikasyon projesi nedir? dedikten sonra gelelim aplikasyonun nasıl yapıldığına.. Aplikasyon işlemi için öncelikle talepte bulunmak isteyen kişinin gerekli belgelerle Kadastro Müdürlüğü'ne istemde bulunması gerekiyor. Bu talep başvurusundan sonra Kadastro müdürlüğü  istem belgesini ve başvuru fişini düzenler. 


Eğer aplikasyonu bir kurum istiyorsa, o zaman talebin resmi yazı ile yapılması şart. Bu durumda ise, talep öncelikle genel evraka ve sonra fen işleri kayıt defterine kaydedilerek, istem belgesi düzenlenir. 


Söz konusu bu belgeler düzenlendikten sonra ilgili kadastro elemanları inceleme ve ön hazırlıklarını yapar. Talep sahibi başvuru fişinde belirtilen gün ve saatte temin edeceği taşıt ile aplikasyon işlemi için görevlendirilen kadastro elemanlarını taşınmaz malın mahalline götürür. Görevli kadastro elemanları hazırladıkları aplikasyon krokisini zemine tatbik ederler. Aplikasyonu yapılan parselin zeminde belirli olmayan sınır köşe noktaları sabit noktalardan röperlenerek B.Ö.H.Y. Yönetmeliği'nin 153 ncü maddesinde öngörülen zemin tesisi ile işaretlenir. Aplikasyon işleminin bitiminden sonra 2 nüsha aplikasyon krokisi düzenlenir Aplikasyon krokisinde aplikasyon ölçü değerleriyle birlikte poligon noktaları ve parsel köşe noktalarının koordine değerleri gösterilir. Bu kroki, yetkili kadastro elemanları ve varsa komşu parsel malikleri ve diğer ilgililerce imzalanır.  Aplikasyon krokisinin bir sureti ilgilisine verilir. 





Geri Dön