18 / 04 / 2024

AR Şirketler Grubu, inşaat ve turizme 2 milyar dolar ayırdı!

AR Şirketler Grubu, inşaat ve turizme 2 milyar dolar ayırdı!

Dünyada mercimek devi olarak tanınan ve son dönemde Türkiyede akaryakıta Fullpetle adından söz ettiren Ar Şirketler Grubu, 2 milyar dolarlık kaynak ayırma planıyla inşaat ve turizm sektörüne girdi



Ar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, grubun Kanada ve Türkiyede büyük gıda yatırımları olduğunu, Türkiyede Arbella Makarna ve Fullpet markalarının bulunduğunu belirterek, yeni alan olarak belirledikleri inşaatta da büyüyeceklerini söyledi.

AVM, otel ve rezidans

İsta İnşaat adıyla bir şirket kurduklarını dile getiren Yalı, İnşaat ve turizm sektörlerinde dört yılda 2 milyar dolarlık proje yapacağız dedi. Yalı, projeleri arasında alışveriş merkezi, otel ve rezidans bulunduğunu da kaydederek, şu bilgileri verdi: İstanbulda çeşitli yerlerde arsalarımız var. 2008den beri grup olarak arsa topluyoruz. İstanbul Bomonti ve Balmumcuda iki otel yatırımımız olacak. Çeşitli beş yıldızlı otel markaları teklif veriyor ama Kanada bağımız nedeniyle The Fairmontu öncelikli düşünebiliriz. Ataköyde otel ve rezidans projesi düşünüyoruz. Ayazağa Cenderede ve Maslakta da arazilerimiz var. İstanbulda 2 milyar dolarlık proje geliştireceğiz.

İnşaatlar başlıyor

Timuçin Yalı, otel projelerini yapıp sonradan devredebileceklerini de belirterek, şöyle konuştu: Şehir merkezinde ne yaparsanız tutar. Ofis, alışveriş merkezi ve otel öncelikli alanlarımız. Üç ay içinde inşaatlar başlıyor. Konut işine girmeyi düşünmüyoruz. Yurtdışında kazanıp Türkiyeye yatırım yapıyoruz. Türkiyeye yatırım çekmek için de çalışıyoruz. Burada yatırım yapmak isteyen her Kanadalı firma ilk bize soruyor. Fonlar, gayrimenkul şirketleri Türkiyeye ciddi ilgileniyor.
3 milyar dolar ciro

Grubun finansal sonuçları hakkında da bilgi veren Yalı, şunları anlattı: Bu yılki ciro hedefimiz 3 milyar dolar. Yatırımlarımızın çoğunu özkaynakla yapıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her sektörde, BDDK, TAPDK, EPDK gibi kurumların denetimine tabiyiz. Finans sektöründe de Ar Faktoringle varız.

Mercimekte ihtiyacın yüzde 40ını karşılıyor

AR Şirketler Grubunun 50 yıllık geçmişi bulunduğunu da hatırlatan Timuçin Yalı, şunları anlattı: Mercimekte dünya ihtiyacının yüzde 40ını sağlıyoruz. Kuru gıda ve bakliyatta dünya lideriyiz. Kanadada halka açık Alliance Grain Traders firmamız var. 13 bin çalışanımız var. Bunların 3 bin 500ü Türkiyede. Kanadada 15, Mersinde 7, ABD ve Avustralyada birer fabrikamız var. 1.5 milyon ton işleme kapasitesimiz bulunuyor. 85 ülkeye ihracat yapıyoruz.

Fullpete 450 milyon dolar yatırdık

SON dönemde akaryakıt istasyonu alanında devreye aldıkları Fullpet markasının arkasında ciddi bir güç bulunduğunu ifade eden Timuçin Yalı, Kısa sürede piyasada fark yarattık. Bu alan 450 milyon dolar yatırdık. Pazar payımızı da kısa sürede yüzde 3e çıkardık. Fullpetin 300 bin kayıtlı müşterisi var diye konuştu.

Fasulye ticaretinde payı yüzde 12ye çıktı

TİMUÇİN Yalı, Türkiyede pirinç işine de gireceğiz. Mercimek ve fasülye ana işimiz. İngilterede 140 yıllık fasülye fabrikası Poortmanı aldık. Bu alımla dünyadaki fasülye ticaretinin yüzde 12sine hakim hale geldik dedi.
Hürriyet/Hanife BAŞ


Geri Dön