19 / 04 / 2024

Aralık ayında çevre temizlik vergisi ödenir mi?

Aralık ayında çevre temizlik vergisi ödenir mi?

Çevre temizlik vergisinin ilk taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Verginin ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Peki, Aralık ayında çevre temizlik vergisi ödenir mi?



Aralık ayında çevre temizlik vergisi ödenir mi?

Çevre ve temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyelerin sunduğu çevre ve temizlik hizmetleri için ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi değil, kullanıcısı oluyor.


Vergi mükellefiyeti, taşınmazın kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren başlıyor. Çevre ve temizlik vergisi mükellefiyeti, taşınmazın bazı nedenlerden dolayı kullanımının sonlanması halinde bitiyor.


Çevre ve temizlik vergisi, senede iki eşit taksitte ödeniyor. İsteyenler ilk taksit dönemi içinde tüm vergi borcunu ödeyebiliyor.


Mesken ve işyerlerinde farklı şekilde ödenen çevre temizlik vergisi eskenlerde su faturasına yansıtılıyor. İşyerleri için ise belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor.


Verginin ilk taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Verginin ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Peki, Aralık ayında çevre temizlik vergisi ödenir mi?


Aralık ayında yapılan çevre temizlik vergisi ödemesi dahilinde vergi cezası da kesiliyor.


Çevre temizlik vergisi geç ödenen işyerleri hakkında da o dönemde cari olan gecikme faizi ekleniyor. Ödemenin hiç yapılmaması halinde bir ödeme emri çıkartılıyor. 


Ödeme emri sonrasında borçlu 7 gün içerisinde bu borcu ödemekle yükümlü sayılıyor.


Aralık ayında hangi vergiler ödenecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön