28 / 03 / 2024

Arap Baharı çimento fiyatlarını yüzde 1,11 artırdı!

Arap Baharı çimento fiyatlarını yüzde 1,11 artırdı!

Türk müteahhitlik sektörünün yoğun olarak iş yaptığı Arap ülkelerindeki, ''Arap Baharı'' olarak adlandırılan karışıklıklar, Türkiye'nin bu yılın ilk yarısındaki çimento ihracatını da etkiledi



Türkiye'nin bu yılın ilk yarısındaki çimento ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 daraldı.

Türk müteahhitlik sektörünün yoğun olarak iş yaptığı Arap ülkelerindeki, ''Arap Baharı'' olarak adlandırılan karışıklıklar, Türkiye'nin bu yılın ilk yarısındaki çimento ihracatını da etkiledi.

Çimento Müstahsilleri Birliği verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de bu yılın yarısında çimento üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,11 artarak, 30 milyon 624 bin 205 ton olarak gerçekleşti. 30,6 milyon tonluk üretimin yaklaşık 24,7 milyon tonu iç piyasada satıldı.

Türk müteahhitlik firmalarının yoğun olarak iş yaptığı Arap ülkelerindeki, Arap Baharı olarak adlandırılan olaylar, Türkiye'nin çimento ihracatının da düşmesine yol açtı. Türkiye'nin bu yılın ilk yarısındaki çimento ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak, yaklaşık 5,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

İç satışlar arttı

Buna karşılık iç piyasadaki çimento satışı yüzde 11,6 arttı. Yılın ilk yarısında iç piyasaya yaklaşık 24,7 milyon ton çimento satıldı.

Bölgesel olarak bakıldığında ise üretimde Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dışındaki tüm bölgelerde üretim artışı oldu. En fazla üretim artışı ise yüzde 6 ile Karadeniz Bölgesinde görüldü. İç satışlarda tüm bölgeler büyürken, en büyük büyüme yüzde 19 ile Akdeniz Bölgesi'nde oldu.
Star


Geri Dön