23 / 04 / 2024

Araplar, gayrimenkul yatırımlarını Türkiye'ye yönlendirdi!

Araplar, gayrimenkul yatırımlarını Türkiye'ye yönlendirdi!

Türkiye'nin son yıllarda Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile yakın siyasi ilişkileri nedeniyle bu ülkeler gayrimenkul yatırımlarını Türkiye'ye yönlendirdi



Özellikle Türk dizilerinin de etkisiyle alımlar yoğunlaşırken mütekabiliyet yasasındaki sorunların giderilmesi halinde kısa sürede Arap ülkelerinden Türkiye 'ye 100 milyar doların üzerinde gayrimenkul yatırımı bekleniyor.

Gayrimenkul yatırımlarını bugüne kadar ABD ve Avrupa ülkelerinde değerlendiren Arap sermayesi son dönemlerde bu ülkelerde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yatırımlarını Türkiye 'ye kaydırdı. Türkiye 'yi gayrimenkul için güvenli liman olarak gören Araplar son yıllardaki TV dizilerinin de etkisiyle hem Türkiye 'de gelip yaşamak hem de gayrimenkule yatırım yapıp kira geliri elde etmek istiyorlar. Mütekabiliyet (karşılıklılık) yasası nedeniyle Türkiye 'de bireysel konut sahibi olamayan Araplar çözümü ise burada şirketler kurup onların üzerinde satınalma yoluna gidiyor. Son dönemde Türkiye 'de şirket kuran ve inşaat şirketleri ile ortak projeler üretmek isteyenler Arapların da sayısı arttı. Ağırlıklı olarak nitelikli ve lüks konutları alan Arapların tercihi de 2+1 dairelerden yana. Sektör temsilcilerine göre mütekabiliyet yasasının çözülmesi halinde kısa sürede Araplara 100 milyar doların üzerinde gayrimenkul satışı yapılabilir.

100 milyar doların üzerinde satış

Ağaoğlu şžirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı: Son dönemlerde ciddi sayıda Arap Müşteri gelip projelerimizde inceleme yapıyor. Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin nitelikli konuta ve İstanbul 'a ilgileri çok fazla. Güney bandında da arayışları olduğunu biliyoruz. Bizim Ağaoğlu olarak şu anda Körfez, Dubai, Abu Dabi menşeyli gruplarla toplu alım için görüşmemiz var. Sermaye hareketi Ortadoğu 'ya kaydı, orada bir sermaye birikimi oluştu. ABD ve Avrupa 'daki beklentilerin Araplar açısından olumlu seyretmemesi yatırımcıların Türkiye 'ye yönelmesini sağlıyor. Türkiye ile kültürel bağların tarihi bağların canlanıyor olması, siyasi yakınlaşmalar birçok faktör etkili ilgiyi buraya çekiyor. Türkiye 'nin uluslararası politik arenada Arap halkının benimseyeceği mesajların verilmesi de faktörlerden bir tanesi. Bizim Arap televizyonlarında gösterilen dizilerimiz bile ilginin buraya gelmesini sağladı. Gelen Arapların çoğu ihtiyaç sahibi alıcılar. Zamanların bir kısmını burada geçirmek isteyenler var. Dolayısıyla bizim görüşümüz şudur: Bir Türk insanı bir körfez ülkesinde bir gayrimenkul yatırımı düşünmeyebilir. Ama bir Arap vatandaşları için İstanbul rüya bir kent. Önümüzde engel olan tek şey mevzuat. Bürokratik engeller kalktığında mütekabiliyet (karşılıklılık) esasının kaldırılması durumunda Türkiye kısa bir sürede sadece Araplara 100 milyar doların üzerinde gayrimenkul satışı yapabilir. çünkü Araplar son derece lüks villalar ya da nitelikli konutlar almak istiyorlar.

80 daire sattık

Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz: şžu anda Batı ve ABD pazarındaki ekonomik sıkıntılar, Türki Cumhuriyetleri 'nin Arap ülkelerine karşı siyasi yaklaşımları nedeniyle Araplar Türkiye 'yi kendisine yakın görüyor. Türkiye 'de özellikle lüks ve nitelikli konut projelerine giriyorlar. Aidatlar ve ödeme planlarındaki kolaylıklar nedeniyle daha çok nitelikli konutlara bakıyorlar. şžu anda tek sıkıntıları mütekabiliyet yayası. Bu yasa nedeniyle Araplar Türkiye 'de konut alamıyorlar. O nedenle gelip burda şirket kuruyorlar ve şirketler üzerinden konut alıyorlar. Biz bu şirketlere satış yapıyoruz. Onlar kendi aralarında kullanma hakkını vatandaşlarına veriyorlar. şžu anda bizim Kuveyt menşeyli Al-Adjowan adlı bir bayimiz var. Kuveyt 'e 4 ayda 80 tane daire sattılar. Araplar en çok Ukra City ve Hane Plus projelerimize ilgi gösteriyorlar. çok ciddi Arap alıcı var ama mütekabiliyetten dolayı prosedüre girmek istemiyor. Arapların kimisi yılın 1 ayı gelip burada yaşamak için ev alıyor. Genellikle mobilyalı tercih ediyorlar. Kendilerinin olmadığı dönemde de kiraya verip gelir elde ediyorlar. Yüzde 75 'i 2+1, yüzde 10 'u 1+1 ve yüzde 15 'i 3+1 daireler alıyor. Bizim izlenimimize göre Araplar A sınıfı projelere girmekten kaçınıyorlar. Aidat olayına çok dikkat ediyorlar.

Blok satış için görüşüyoruz

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: Bizim projelerimiz için oturup konuştuğumuz Arap ve Körfez fonları var. Blok satış anlamında konuşuyoruz. Tek başına daire satışı yapmadık. Büyük projeler için konuşuyoruz. çünkü Araplar 'a bir apartmanda daire verirsin diğerleri ile sorun yaşarsın. Bunların önüne geçmek için blok halinde satmak istiyoruz. Araplara ayrı projeler geliştirmekte fayda var. şžu an çok büyük talep var. Bir Katar fonu projelerimizle ilgileniyor. İstanbul 'da bir yatırım yapmak için devamlı yer alıyor. Arapların elinde ciddi paralar var. Türkiye 'nin şu anda Arap, eski Sovyet coğrafyası ve Türki Cumhuriyetler 'de etkin bir yapısı var. Bu 3 coğrafya da Türkiye 'den ciddi şekilde etkileniyor. Araplar Türk dizilerinin de etkisiyle ve yatırım yapılabilecek Avrupa ülkelerinin yaşadığı kriz nedeniyle yatırımlarını daha çok buraya kaydırıyorlar. Arapların Türk gayrimenkul sektörüne daha fazla yatırım yapması için başta mütekabiliyet yasası olmak üzere, imarla ilgili sorunların çözülmesi gerekiyor.
Cumhuriyet


Geri Dön