19 / 04 / 2024

Arazi emlak vergisi 2015!

Arazi emlak vergisi 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine (emlak vergisi) tabi tutuluyor. Arazi emlak vergisi 2015 ödemeleri 1 Mart 2015 tarihi itibarıyla başlıyor..



Arazi emlak vergisi 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine (emlak vergisi) tabidir. Belediye sınırları içinde Belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılıyor.


Belediye sınırları içinde veya dışında bulunan parsellenmemiş araziden hangilerinin bu kanuna göre arsa sayılacağı Bakanlar Kurulu Kararı ile belli ediliyor.


Aksine hüküm olmadıkça bu kanunun diğer maddelerinde yer alan arazi tabiri arsaları da kapsıyor.


Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Arazi Vergisinin matrahı arazinin bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 Sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Arazi Vergisi, mükelleflerin yazılı beyanı üzerine tarh ve tahakkuk ettiriliyor. Vergi belediyeye iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Arazi emlak vergisi 2015 ödemeleri..

Arazi vergisinin 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. 2. taksit ise Kasım ayında ödeniyor.  Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de ödenebiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Tek evim var emlak vergisi ödeyecek miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön