28 / 03 / 2024

Arazi emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Arazi emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

1319 sayılı kanun gereğince araziler için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Satın alınan arazi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, arazi emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir?



Arazi emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

1319 sayılı kanun gereğince araziler için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Arazi Vergisinin mükellefi, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler olarak oluyor.


Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olunuyor.


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartiyle kendilerine ret ve iade olunuyor. 


Arazi satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti için bağlı bulunan belediyeye giderek beyanname vermeleri gerekiyor. 


Taşınmaz beyannameleri, arsa, arazi ve binalar için farklı şekillerde dolduruluyor. Peki, arazi emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


Arazi emlak vergisi beyannamesi, satın alımın gerçekleştiği senenin sonuna kadar veriliyor. 2015 yılında satın alınan taşınmazların beyannamesi için son gün 31 Aralık 2015.



Boş arazinin emlak vergisi olur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön