25 / 04 / 2024

Arazi için çevre temizlik vergisi ödenir mi?

Arazi için çevre temizlik vergisi ödenir mi?

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre ve temizlik hizmetlerinden faydalanan gayrimenkuller için ödeniyor. Peki, arazi için çevre temizlik vergisi ödenir mi?



Arazi için çevre temizlik vergisi ödenir mi?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince senede iki eşit taksit halinde ödenebilen çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre ve temizlik hizmetlerinden faydalanan gayrimenkuller için ödeniyor.


Vergide öncelikle beyanname veriliyor. Çevre temizlik vergisi beyannamesi mükellef olunduğunda bir defaya mahsus olmak üzere veriliyor. Takip eden yıllarda binayı kullanan kişi değişmediği sürece yeniden beyanname verilmiyor. 


Peki, arazi için çevre temizlik vergisi ödenir mi?


Çevre temizlik vergisi arazi..

Arazi sahipleri çevre temizlik vergisi ödemiyor. Bu vergiyi yalnız mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapı kullanıcıları ödüyor.


Ancak arazi sahipleri çevre temizlik vergisi ile aynı dönemde ödenen emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor. Arsa ve arazilerde emlak vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


10 soruda çevre temizlik vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön