19 / 03 / 2024

Arazi sınır tespiti nasıl yapılır?

Arazi sınır tespiti nasıl yapılır?

Arazi alım satım işlemleri sırasında, merak edilen hususların başında gösterilen arazi ile tapuda yazan arazinin aynı olup olmadığı geliyor. Peki, satış için arazi sınır tespiti nasıl yapılır?



Arazi alım satım işlemleri sırasında, merak edilen hususların başında gösterilen arazi ile tapuda yazan arazinin aynı olup olmadığı geliyor.


Satış süreçlerinde bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde bazen başka taşınmazların fotoğrafları çekilen ya da gösterilen araziler, alıcının aldanmasına neden olabiliyor.  Bu nedenle arazi satın alımlarında arazinin alan ve sınırlarının ölçtürülmesi faydalı oluyor. Peki, arazi sınır tespiti nasıl yapılır?


Bir arazinin yer ve sınırlarını öğrenmek için kadastro müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekiyor. Lisanslı harita kadastro bürosu olan yerlerde ise bu bürolara başvurulması gerekli oluyor.


Başvuru sonrasında yetkililer ile birlikte arazinin bulunduğu yere gidiliyor ve teknik görevliler arsanın yerini sahibine ve alıcısına gösteriyor. Bu esnada arazinin köşe noktaları da tespit ettirilebiliyor.


Tapudaki rakam ile tespit sonrası belirlenen rakamın tutmaması halinde; haritadan hesaplanan yüzölçümü geçerli oluyor. İş mahkemeye intikal ettiğinde mahkeme haritadan hesaplanacak yüzölçüme itibar ediyor. 


Bu nedenle bir arsa veya arazi satın almadan önce kadastroya uğramak ve taşınmazın haritadaki yüzölçümünü hesaplatmak hem alıcı hem de satıcı için faydalı oluyor.



Arazi tapu harcı hesaplama örneği 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön