29 / 03 / 2024

Arazi tapu harcı hesaplama örneği 2016!

Arazi tapu harcı hesaplama örneği 2016!

Arazi satın almak isteyen kimseler ile arazi satışı yapmak isteyen kimselerin devir işlemleri için tapu müdürlüğüne müracaat etmeleri ve tapu harcı ödemeleri gerekiyor..



Arazi satın almak isteyen kimseler ile arazi satışı yapmak isteyen kimselerin devir işlemleri için tapu müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. 


Tapudan randevu alındıktan sonra gerekli olan belgeler de temin edilerek devir işlemi için tapuya gidilebiliyor.


Arazi tapusu devir sürecinde herhangi bir eksikliğin olmaması durumunda tapu memuru işlem bedeli olan tapu harcının ödenmesini istiyor. Ödeme yapılmaması halinde devir işlemi de gerçekleşmiyor.


Ödenmesi gereken bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Peki, arazi tapu harcı oranı nedir? Arazi tapu harcı için ne kadar ödeme yapılır?


Tapu harcı oranı binde 20 olup; satış bedeli üzerinden hesaplama yapılıyor. Örneğin arazi satış bedelinin 25 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda, alıcının 500 TL, satıcının 500 TL ödemesi gerekiyor. Böylece toplamda bin TL harç ödenmiş oluyor.


Ayrıca tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi isteniyor. 2016 yılında bu bedel 87,25 TL olarak tahsil ediliyor. Bu borcu yalnız alıcının ödemesi yeterli oluyor.


Arsa tapu harcı oranı hesaplama 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com



Geri Dön