25 / 04 / 2024

Arazi toplulaştırmasında derecelendirme!

Arazi toplulaştırmasında derecelendirme!

Çiftçi ailesine veya aynı kişiye ait küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek bütünleştirilmesi ve işletmelerin yeniden düzenlenmesi işlemine arazi toplulaştırması deniyor. Arazi toplulaştırmasında derecelendirme nasıl yapılıyor?



Çiftçi ailesine veya aynı kişiye ait küçük arazi parçalarının ve hisselerinin bir araya getirilerek uygun şekiller halinde birleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve işletmelerin yeniden düzenlenmesi işlemine arazi toplulaştırması deniyor.


Arazi toplulaştırması çalışmaları ile, çiftçi ailesinin yaşam düzeyini yükseltecek, tüm teknik, ekonomik ve sosyal tedbirler alınmış oluyor. Ayrıca, Toprak Muhafaza ve Zirai sulama ve arazi ıslahı tedbirleri daha kolay ve ucuza mal olabiliyor. Arazi toplulaştırmasına ilişki hususlar 2009/15154 karar sayılı tüzükte açıklanıyor.


Bu tüzük toprağın korunmasını esas alan bir yaklaşımla tarım arazilerinin hangi zorunlu durumlarda amaç dışı kullanılacağına, tarımsal üretim gücü yüksek büyük ovaların belirlenerek korunmasına ve arazi toplulaştırması ve dağıtımı yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. 


Tüzüğün kapsamı ise  tarım arazilerinin korunması amacıyla tarım dışı amaçlı kullanım taleplerinin incelenmesi ve uygun görülmesi halinde izin verilmesi, büyük ovaların belirlenmesi ve korunması, köy gelişimi, kırsal alan düzenlemesi ve arazi toplulaştırması ile ilgili hususları ele alıyor. 


Arazi toplulaştırmasında derecelendirme!

Arazi derecelendirme komisyonu tarafından, toplulaştırma alanında bulunan araziler, aynı değerde yeni arazi verilebilmesi amacıyla proje birimince yapılan veya yaptırılan ve toprağın kalıcı ve değişken özelliklerini belirleyen toprak ve verimlilik etütleri, yerleşim yerlerine veya işletme merkezlerine uzaklığı ve arazinin diğer özellikleri göz önüne alınarak derecelendiriliyor. Buna göre derecelendirme kat sayısı belirleniyor


Arazi toplulaştırması ne demek?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön