25 / 04 / 2024

Arazi ve arsa arasındaki fark nedir?

Arazi ve arsa arasındaki fark nedir?

İmar hukukunda birbiri ile karıştırılan terimler arasında "arazi" ve "arsa" yer alıyor. Peki; Arazi nedir? Arsa nedir? Arazi ve arsa arasındaki fark nedir? Her arsa bir arazi midir?



Arazi ve arsa arasındaki fark nedir?

İmar hukukunda birbiri ile karıştırılan terimler arasında "arazi" ve "arsa" yer alıyor. Arazi nedir? Arsa nedir? Arazi ve arsa arasındaki fark nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Arazi, en kısa tabiriyle imar uygulaması geçmeyen toprak parçası olarak ifade ediliyor. Arazinin sınırları tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu veya işaretlerle belirleniyor.


Arsa ise, belediyenin imar uygulaması alanına giren toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğine sahiptir. 


Arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul hastane gibi alanlara yer veriliyor.


Emlak Vergisi Kanunu'nun 12. maddesine göre her arsa bir arazidir. Ancak her arazi arsa değildir. Peki arazi nasıl arsa olur?


Arazi, ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilirse arazi arsa niteliği kazanıyor.


Arsa ve arazide vergilendirme; 

Boş araziler ise en düşük vergi oranı üzerinden vergilendirilirken, arsalarda ise emlak vergisi en yüksek oran üzerinden hesaplanıyor.


2014 emlak vergisi oranları:

Büyükşehir Belediyesi

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3

Arazi vergisi nedir?


Geri Dön