23 / 04 / 2024

Arazi vergisi ödeme zamanı!

Arazi vergisi ödeme zamanı!

Türkiye sınırları içerisinde araziye sahip olan vatandaşların, her sene emlak vergisi kapsamında arazi vergilerini ödemeleri gerekiyor. Arazi vergisi ne zaman ödenir? İşte arazi vergisi ödeme zamanı..



Arazi vergisi ödeme zamanı!

Türkiye sınırları içerisinde araziye sahip olan vatandaşların, her sene emlak vergisi kapsamında arazi vergilerini ödemeleri gerekiyor. Peki arazi vergisi ne zaman ödenir? Arazi vergisi ödeme zamanı ne zamandır?


Arazi Vergisi, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor.

Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan araziden dolayı mükellefiyet, bu olayın vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.


Kanunların verdiği yetkiye dayanılarak tasarrufu yasak edilen arazinin vergisi, mükelleflerce keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine yasaklama tarihini izliyen taksitlerden itibaren bu hallerin devam ettiği sürece alınmaz.


Deprem, su basması, yangın gibi tabii afetler sebebiyle yanan, yıkılan binaların arsalarına ait vergiler, bu olayların vukuğa geldiği tarihleri takip eden bütçe yılından itibaren iki yıl süre ile alınmaz.


Üzerine bina yapılan arsanın Arazi Vergisi mükellefiyeti, inşaatın bittiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren sona erer.


Arazi vergisi nasıl hesaplanır?

Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.


Bu oranlar arazilerin rayiç bedelleri üzerinden hesaplanır.


Arazinin bağlı olduğu belediyelere ödemesi yapılacak olan vergi, iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Arazi vergisi tarihleri..

1. taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken;

2. taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.


Arazi Vergisi Kanunu!


Geri Dön