25 / 04 / 2024

Arazilerde yol hakkı!

Arazilerde yol hakkı!

Bir arsa üzerinde konut inşa edilmesi durumunda, yanında yer alan konutun geçiş hakkını engellemesi durumunda yasal haklar nelerdir? İşte arazilerde yol hakkı ile ilgili esaslar...



Arazilerde yol hakkı!

Bir arsa üzerinde konut inşa edilmesi durumunda, yanında yer alan konutun geçiş hakkını engellemesi durumunda yasal haklar nelerdir? Türk Medeni Kanunu kapsamında arazilerde yol hakkı nasıl açıklanıyor?


Geçit hakkı nedir?

a. Zorunlu geçit

MADDE 747.- Taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebilir.

Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılır.


Zorunlu geçit iki tarafın menfaati gözetilerek belirlenir.


Diğer geçit hakları

MADDE 748.- Taşınmaz malikinin taşınmazını işletme veya iyileştirme ya da taşınmazı üzerinde yapı yapma amacıyla komşu taşınmaza geçici olarak girme hakkı ile tarla yolu, hayvan sulama yolu, kış geçidi, tomruk kaydırma yolu ve oluğu ve bunlara benzer diğer geçitler özel kanun hükümlerine tâbidir.


Özel kanun hükmü yoksa yerel âdet uygulanır.


Doğrudan doğruya kanundan kaynaklanan geçit hakları, tapu kütüğüne tescil edilmeksizin doğar. Ancak, bunlardan sürekli nitelikte olanlar beyanlar sütununda gösterilir.





Geri Dön