24 / 04 / 2024

Arçelik akıllı ev asistanı yarışına katıldı!

Arçelik akıllı ev asistanı yarışına katıldı!

Sabah Gazetesi köşe yazarı Timur Sırt bugünkü yazısında Google ve Amazon’un akıllı ev asistanı konusuna değindi. İşte o yazı...



Google ve Amazon’un akıllı ev asistanı yarışına Arçelik, akıllı ev aletlerini sesli komutla yöneten Sihirbaz’la katıldı. Ürün, sinema bileti almaktan hava durumu bilgilerine ulaşmaya kadar tüm görevlerini Türkçe komutla yapıyor.


Akıllı ve alışkanlıklarınızı öğrenen kişisel asistanlar dünyasına hoş geldiniz. Her sabah kaçta kalktığınızı öğrenerek sizi uyandıran, trafik ve hava durumu hakkında bilgi vererek güne başlamanızı sağlayan, sesle komut verilen akıllı ev asistanı yarışına Google Home ve Amazon Echo'dan sonra Arçelik de katıldı.


Arçelik'in akıllı ev asistanı Sihirbaz'a ilk kurulumu yapıp internete bağladıktan sonra "Sihirbaz" diyerek aktif hale getirmek yetiyor. Asistan, daha sonra "Yarın hava nasıl?" ve "Sihirbaz akşam Çin yemeği için rezervasyon yap" dediğinizde size alternatifleri söylüyor ve rezervasyonu yapıyor. Aslında tüm işlemleri anlaşmalı uygulama ekosistemiyle yapıyor. Sihirbaz'ın şu anda Cumhurbaşkanı ve bakanlar tarafından test amaçlı kullanıldığı belirtiliyor. Akıllı ev asistanları kendi platformunu destekleyen iş ortaklarıyla büyümeye devam ediyor.

Google Home ve Amazon Echo platformuyla, çok sayıda işbirliği kullanılarak, evin eğlence sisteminden sıcaklığına kadar her şeyi sesli komutla yapmak mümkün oluyor.


DİLİNİZDEN ANLAYAN ASİSTAN

Amazon Echo ve Google Home müzik servisleri, akıllı ev aletleri ile uzaktan yönetmeyi, önceden belirlenen görevleri sesli komutla yapmanıza izin veriyor. Ancak bu ürünlerde henüz Türkçe desteği yok.


SÜREKLİ ÖĞRENİYOR

Google Home henüz bu yıl 'Google I/O geliştiriciler' toplantısında duyuruldu. 130 dolara satışa sunulan Google Home "Ok Google" komutuyla aktif hale geliyor ve sürekli dinleme modunda bekliyor. Amazon Echo ise akıllı ev asistanı konusunda daha deneyimli. Alexa sözüyle aktif gelen asistan 180 dolara satılıyor.

Echo'nun daha basit giriş seviyesi modeli Echo Dot 50 dolar fiyatla satışa sunuldu. Google ve Amazon'un akıllı asistanları kullanıcı davranışlarını öğrenerek doğal dili çözümlüyor.

Kullanılan yapay zeka yazılımı farklı çıkarımlar yapmasını sağlıyor. Amazon Echo, Nest, Ecobee, SmartThings, Wink, Insteon, Belkin WeMo, Philips Hue, Lifx, Big Ass Fans, IFTTT ile işbirliği yapıyor. Rakibi Google Home da Nest, SmartThings, Philips Hue, IFTTT firmalarla ürünün farklı yetenekler kazanması için çalışıyor.


Günaydın sihirbaz!

Inovasyon Günleri etkinliğinde tüketiciye tanıtılan Sihirbaz, sabah kalktığınız andan evden çıkıncaya kadar evdeki pek çok cihazı sesle uzaktan yönetmenizi sağlıyor. Arçelik İnovasyon Direktörü Erkan Duysal, online ortamda katıldığım basın toplantısında sorularımızı yanıtladı.

"Sihirbaz platformu geliştiricilere açık mı?" diye sorduğumuzda Duysal, "Elbette geliştiricilere tümüyle açık.

Akıllı ev aletleri platformuna destek veren herkese açık olacak. Her yeni yeteneği kazandıracak tüm girişimlerle zenginleşeceğine inanıyoruz. Doğal söyleniş biçimlerini öğrenen yapay zeka yazılımı farklı şiveleri anlayacak. Hatta farklı şivelerle konuşmayı da öğrenecek" diye konuştu.

Otomobiller için kullanılacak akıllı asistan yazılımının başarı şansının yüksek olduğunu belirten Duysal, şu yetenekleri olacağını söyledi:

"Otomotiv de navigasyon, eğlence ve klima sisteminin kontrolü için kullanma ve boş park yeri bulma, restaurant arama gibi servisleri entegre etmek için Ford Otosan ve Tofaş ile görüşmelerimiz devam ediyor."


Akıllı asistanla neler yaparım?

Her gün istediğim zaman beni uyandıran asistandan hava durumu ve trafik bilgisi alabilirim. Uyandığım anda kahve ısıtıcıyı veya çay demleme makinesini çalıştırmak için "Sihirbaz çayı demle" demek yeterli olacak. Akşam yemeği için rezervasyon yapabileceğim. Alışveriş için komut vermek yeterli olacak. Sinemadan bilet almak için basit birkaç komut yeterli olacak. Televizyonda istediğim bir diziyi kaydetmesini söyleyebileceğim.


Sabah 


Geri Dön