18 / 04 / 2024

Arçelik elektriksiz eve bile beyaz eşya satacak!

Arçelik elektriksiz eve bile beyaz eşya satacak!

Güney Afrika'nın en büyük beyaz eşya markası Defy'i satın aldıktan sonta yatırımlarını arttıran Arçelik, Afrika'nın elektrik ulaşmayan evlerine güneş enerjisi ile çalışan ev aletleri satacak.



Güney Afrika ve Sahra Altı Afrika Bölgesi'nin en güçlü beyaz eşya üreticisi Defy'ı 2011'de satın alarak global faaliyet alanını genişletme yolunda önemli bir adım atan Arçelik A.Ş., merkezi Durban'da bulunan Defy'ın kapılarını ilk kez Türk basınına açtı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Arçelik A.Ş.'nin global hedefleri ve 2011 yılında Arçelik A.Ş. bünyesine katılan Defy'ın son üç yıldaki performansı hakkında bilgiler paylaşıldı.  


Durban'da düzenlenen toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, “Topluluğumuz'un global büyüme stratejisine en büyük ivmeyi kazandıran şirketimiz şüphesiz Arçelik. Şirketimiz, Avrupa'daki büyümesine paralel olarak gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımlar ile gerçek bir küresel oyuncuya dönüşüyor. 2011 yılında Defy'ın satın alınmasıyla Topluluğumuz'un yatırım vizyonuna yeni bir kıta katılmış oldu. Geçtiğimiz 3 yılda Arçelik, kıtada faaliyette bulunduğu ülke sayısını ikiye katlayarak 19'dan 39'a çıkardı. Türk şirketlerinin küresel bir oyuncu ve bölgesel bir güce dönüşmesi ile Türkiye'nin de küresel konumunu güçlendireceğine inanıyorum” dedi. 


DÜNYAYA YAYILIYOR


Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu ise, “Şirketimiz dünya beyaz eşya pazarının yarısına denk gelen EMEA (Avrupa - Ortadoğu – Afrika) bölgesinde 2'nci büyük beyaz eşya şirketi konumuna yükseldi'' dedi.


Defy satın alması sonrası başlayan entegrasyon sürecinin başarıyla tamamlandığını açıklayan Çakıroğlu, “Her üç fabrikamızda yeni ürün ve teknoloji yatırımları yaptık. Ürün ve süreç iyileştirme projelerimize ek olarak; Ezakheni fabrikamızda iki yeni ürün hattını devreye aldık. Son olarak, East London fabrikamızda yeni gardırop tipi buzdolabı üretim hattımızın açılışını yaptık” dedi.


Defy'ın, yıllık 2 milyonun üzerinde kapasitesi olan 3 üretim işletmesinde ve 8 satış biriminde (Durban, Johannesburg, Bloemfontein, Cape Town, East London, Pretoria, Port Elizabeth, Polokwane), 3000 kişilik insan kaynağı ile faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Çakıroğlu,  bu yapıya ek olarak Botsvana, Namibya, Upington, Swaziland ve Mpumalanga'da satış temsilciliklerinin bulunduğunu söyledi. 


KOÇ, DEFY İLE MEYDAN OKUYACAK

Batı Avrupa pazarının daralmasıyla yeni arayışlara yönelen Koç, 324 milyon dolara gerçekleşen satın alma ve 56 milyon dolarlık ilave yatırım ile Afrika'daki rakiplerine meydan okudu.


Afrika'da yapılan en büyük Türk yatırımı


Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin giderek gelişmesinden duyduğu memnuniyeti belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, “Arçelik, 2011 yılında 324 milyon dolar yatırım ile Defy'ı bünyesine kattı ve Türkiye'den Afrika'ya yapılan en büyük sanayi yatırımını gerçekleştirdi. 2011'den bugüne kadar şirkete 56 milyon dolar yatırım yapıldı. Şunu özellikle vurgulamak isterim ki, Arçelik sadece yatırım yapmakla kalmıyor. Teknoloji birikimini de Defy ile paylaşarak hem şirketin ürünlerinin yenilenmesine katkıda bulunuyor hem de uluslararası rekabetçiliğini artırıyor” diye konuştu.


 Defy satın almasının Afrika genelinde büyümek için önemli bir dayanak olduğunu kaydeden Mustafa Koç, “Nitekim, satın alma işleminden bugüne geçen 3 yılda yüksek büyüme potansiyeline sahip Kıta genelinde, faaliyette bulunduğumuz ülke sayısını ikiye katlayarak, 19'dan 39'a çıkardık. Diğer yandan, Batı - Orta ve Doğu Afrika bölgelerinde 2011 -2014 yılları arasında yaklaşık 6 kat büyüme sağladık” dedi.


Türkiye Gazetesi


Geri Dön