24 / 04 / 2024

Arhavi Belediyesi HES inşaatını mahkeme kararıyla mühürledi!

Arhavi Belediyesi HES inşaatını mahkeme kararıyla mühürledi!

Arhavi Belediyesi ilan verip miting düzenleyerek sahip çıktığı MNG Holding’e ait HES inşaatını mahkeme kararlarıyla mühürlemek zorunda kaldı.



Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, mahkemenin “Hileli” olduğu gerekçesiyle iptal ettiği ÇED raporunu basın toplantısıyla kamuoyuna duyurmuş, davacı Arhavilileri “şer odağı” olarak niteleyip, “İşadamına sahip çık!” mitingi düzenlemişti.


İptal kararlarını aldıran Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan (ADOKOP) bir isim, “Adalet böyle birşey. Halkına karşı müteahhide sahip çıkan başkan, mührü vurmak zorunda kaldı” dedi. Başkanın mitingi işe yaramadı, inşaatların meclis kararıyla yıkımı gündemde.


HES MÜTEAHHİDİNE MİTİNGLE SAHİP ÇIKTI

ADAKOP, Artvin’in Arhavi ilçesinde yapılmak istenen Kavak HES projesine karşı açtığı davayı kazanmış, ÇED raporunu iptal ettirmişti. Arhavi halkı HES karşıtı eylemle ÇED iptal kararını kamuoyuna duyururken, Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu partilileri yanına alarak “Arhavi iş adamına sahip çıkıyor” mitingi düzenlemiş, Arhavili müteahhit Mehmet Nazif Günal’a (MNG) sahip çıkmıştı. Bu süreçte projenin yapılacağı arazilerle ilgili Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararları da Danıştay’ca iptal edildi ve inşaat durdu.


MAHKEME KARARLARI PES ETTİRDİ

Kamuoyunda uzantıları nedeniyle “Kente inen çılgın HES” olarak bilinen projenin imar planının da mahkeme kararıyla iptali, ÇED iptaline rağmen planı iptal etmeyen Arhavi Belediyesi’ni pes ettirdi. ADOKOP, Arhavi Belediyesi’ne başvurarak imar izni, iptal edilen ÇED raporu gereği verildiği için, yasa gereği imar planının iptalini istedi.


Belediye Meclisi AK Partili üyelerin oylarıyla bu talebi rededdetti. Bunun üzerine imar planlarının iptali için Arhavili Yaşar Abay ve Atilla Küçükkaya ayrı ayrı iptal davası açtı. Rize İdare Mahkemesi, projenin belediye sınırları dahilinde kalan imar planlarını iptal etti.


Belediye Başkanlığı’na ortak dilekçeyle başvuran Abay ve Küçükkaya, Kavak Regülatörü ve HES projesine ait imar planlarının ayrı ayrı açılan davalar sonucu iptal edildiğini belirterek, inşaatların mühürlenmesini istedi. Zabıtalar ve imar müdürü iki ayrı inşaat sahasını mühürledi. ADAKOP “Firmanın bir ay içinde gerekli imar planı ve ruhsat işlemlerini tamamlayamaması halinde, yasa gereği yıkım kararı alarak araziyi eski haline getirmesi gerektiği, sürecin takipçisi olacakları” açıklaması yaptı.


Hürriyet

 



Geri Dön