19 / 04 / 2024

Arhavi'deki kaçak köprü 9 ay sonra yıkıldı!

Arhavi'deki kaçak köprü 9 ay sonra yıkıldı!

Rize İdare Mahkemesi'nin 'ÇED olumlu' raporunu iptal ederek yapımını durdurduğu Kavak Hidroelektrik Santral projesi için Kapisre Deresi üzerine inşa edilen kaçak köprü için alınan yıkım kararı, 9 ay sonra uygulanabildi.



Arhavi ilçesi'nde belediyenin yaptığı imar değişikliğiyle önü açılan, ancak Rize İdare Mahkemesi'nin 'ÇED olumlu' raporunu iptal ederek yapımını durdurduğu Kavak Hidroelektrik Santral projesi için Kapisre Deresi üzerine inşa edilen kaçak köprü için alınan yıkım kararı, 9 ay sonra uygulanabildi. 


Kamilet Vadisi'nde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesiyle, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin sularının 5 kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi'nde yapılacak Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınması ve üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlandı. 

Geçen yıl Hes yapımı için 'ÇED olumlu' raporu alan MNG Holding'e bağlı Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. 


Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 tarihinde imar değişikliği kararı aldı. CHP'li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AK Partili üyelerin oy çokluğu ile daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümü, 'Konut dışı kentsel çalışma alanı' ilan edilerek Hes projesine onay verildi. 


MAHKEME ÇED RAPORUNU İPTAL ETTİ 


Bölgede protesto ve eylemlerle Hes inşaatına karşı çıkan vatandaşlar, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize idare Mahkemesi'ne başvurarak, Hes projesi için verilen 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. 

Mahkeme, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'ÇED olumlu' raporunun, 'ÇED yönetmenliğine uygun hazırlanmadığı' gerekçe siyle 3 Ekim tarihinde iptaline karar verdi. 


KAÇAK KÖPRÜ 9 AY SONRA YIKILABİLDİ 


Bölge halkı bu süreçte Kavak Hes proje için Kapisre Deresi üzerine firma tarafından inşa edilen kaçak köprünün yıkımı için mücadele başlattı; Devlet Su İşleri (DSİ) Artvin Bölge Müdürlüğü'ne Mart ayında başvuruda bulundu. DSİ aynı tarihte kaçak köprünün yıkımı için firmaya yazı yazdı, ancak köprü yıkılmadı. Arhavi Doğa Koruma Platformu kaçak köprüyü yıktırmayan DSİ Bölge Müdürü hakkında suc duyurusunda bulundu. DSİ Temmuz ayında Artvin il Özel Idaresi'ne yazı yazarak, imar kanunu gereğince kaçak köprünün gereğinin yapılmasını istedi. 


Artvin İl özel İdaresi İmar ve Kentsel iyileştirme Müdürlüğü'nün konuyu sunduğu il Encümeni, köprü için 21 Ekim tarihinde 164 sayılı karar ile yıkım kararı aldı. Karar önceki gün Arhavi Kaymakamlığı tarafından uygulandı ve kaçak köprü 9 ay sonra yıkıldı. 


"YIKIM SÜRESİ KAMU YÖNETİMİNİN HANTAL LIĞINI GÖSTERİYOR" 


Arhavi Doğa Koruma Platformu adına yapılan açıklamada, Kavak Hes projesi hakkında verilen 'ÇED olumlu' kararının iptalinden sonra kaçak olarak yapılan şantiye köprülerinin de yıkılmasının kendilerini sevindirdiği ifade edildi. Platformun açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Mart ayında yapılan başvuru üzerine o tarihlerde yıkılması gereken köprü için DSİ Bölge Müdürlüğü ayak diredi. DSİ Bölge Müdürü hakkında suç duyurusu yapılması sonrasında işlemlere başlandı. 


Başvurudan uzun bir süre sonra köprünün yıktırılmış olması kamu yönetiminin içinde bulunduğu hantallığı göstermesi açısından oldukça ilginçtir." Kaçak Hes köprüsünü Temmuz ayında ulaşıma kapatan bölge halkı protesto gösterisi düzenlemiş, eylemde saldırıya uğrayan 2 kişi yaralanmıştı. 


Haber Karadeniz


Geri Dön