19 / 04 / 2024

Arif Gürdal: Isparta'nın ucuz konuta ihtiyacı var!

Arif Gürdal: Isparta'nın ucuz konuta ihtiyacı var!

Isparta'da özellikle dar gelirli kesimin şiddetle ihtiyaç duyduğu konut ihtiyacı konusu Belediye Meclisi'nde de geçtiğimiz günlerde gündeme geldi.



Isparta'da özellikle dar gelirli kesimin şiddetle ihtiyaç duyduğu konut ihtiyacı konusu Belediye Meclisi'nde de geçtiğimiz günlerde gündeme geldi. Bu konuda bir açıklama yapan Belediye Meclisinin Ak Partili Üyesi Arif Gürdal, Isparta'da büyük bir konut ve arsa sorunu yaşandığını belirterek, "Bu sorunun giderilmesi için fuar alanı konut alanı olarak değiştirilsin'' teklifinde bulundu.  2004 - 2009 Döneminde Ak Parti'den Isparta Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Hasan Balaman döneminde ilk defa Isparta'ya gelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ) başta Isparta'nın 44. Mahallesi olan Akkent Mahallesinin bulunduğu Aliköy Tepesi olmak üzere Çünür Mahallesine ve hemen hemen tüm ilçelere toplu konutlar yaptı. 


TOKİ ISPARTA'YI UNUTTU... 

Hali hazırda Isparta'da bine yakın vatandaş Toplu Konut idaresi'nin o dönemde Isparta'ya yaptığı konutlarda ikamet ediyor. Ancak TOKİ, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Hasan Balaman'ın seçimi kaybedip yerine MHP'den Yusuf Ziya Günaydın'ın seçilmesi ile Isparta merkezinden uzaklaştı. 


TOKİ KONUT YAPIMINI İLÇELERE KAYDIRDI 

Bu nedenle 2009 yılından bu yana Isparta'da Toplu Konut idaresi tarafından konut üretilmiyor. Toplu Konut İdaresi ilçe Belediye Başkanlarının kendisi ile yaptığı girişimler neticesinde ilçelere açıldı. Başta Atabey, Gönen ve Sütçüler olmak üzere bir çok ilçede çok sayıda konut yapımı tamamlandı birçoğunun da yapımı devam ediyor. Bilindiği gibi, Belediye eski Başkanı Hasan Balaman döneminde  TOKİ  konutları üst düzey, orta ve düşük gelir grubu olmak üzere üç çeşitte inşa ediliyor ve ona göre satılıyordu. Düşük gelir grubu konutları 5 bin TL peşin ayda 240 TL taksitle satılıyor ve vatandaşlar da 80 aya varan sürede kira öder gibi taksit ödeyerek konut sahibi oluyorlardı. 


ISPARTA'DA OTURANLARDA KİRA ÖDER GİBİ KONUT SAHİBİ OLMAK İSTİYORLAR 

Ancak, Isparta Merkezinde ikamet eden vatandaşlar Isparta merkezine TOKİ tarafından hiçbir gelir grubuna ait konutlar yapılmadığı için ilçelere yöneldi ve ilçelerde TOKİ tarafından yapılan konutlardan satın almaya başladı. Vatandaşların hemen hemen tamamı şuanda düşük gelir grubuna giren 6 bin 500 TL peşin ayda 300 TL taksitle satılan konutlara hücum etmiş durumda. Isparta'da özellikle dar gelirli kesimin şiddetle ihtiyaç duyduğu konut ihtiyacı konusu Belediye Meclisi'nin Ağustos ayı toplantılarında da gündeme geldi. Bu konuda bir açıklama yapan Belediye Meclisinin Ak Partili Üyesi Arif Gürdal, Isparta'da büyük bir konut ve arsa sorunu yaşandığını belirterek; "Bu sorunun giderilmesi için fuar alanı konut alanı olarak değiştirilsin" teklifinde bulundu. 


"ŞEHİRDE BÜYÜK BİR KONUT SIKINTISI VAR" 

Arif Gürdal açıklamasında; "Bilindiği gibi Isparta'da TOKİ tarafından uzun süredir toplu konut yapılmıyor. Dolayısıyla şehirde büyük bir konut sıkıntısı var. Bu nedenle evlerin fiyatları 300 ila 400 bin TL, kiralar ise 250 ila 500 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlara fakir bir vatandaşın ev alması veya kirada oturması çok zor. Onun için bu şehirde bir toplu konut hamlesi başlatılması gerekmektedir. Bu doğrultuda ben geçtiğimiz Mart ayında meclis başkanlığına bir önerge vererek bu konuda bir çalışma yapılması ve ülkenin hemen hemen tüm illerine binlerce konut yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile irtibata geçilerek şehrimize de toplu konutlar kazandırılması talebinde bulunmuştum. Ancak, bu konuda şuana kadar somut bir gelişme görmedim. Konuyu arkadaşlara sorduğumda bu konuda çalışmaların devam ettiğini söylediler. Ben şimdi toplu konut konusunda buradan bir teklifte daha bulunmak istiyorum. Bilindiği gibi Belediye olarak tarafınızdan Batıkent Mahallesinde Gökkubbe ismiyle bir fuar alanı yapılıyor ve bu yapı için orada yüzlerce dekarlık alan ayrılmış durumda. Oysa, orası konut alanı yani konutların çok bulunduğu bir yerleşim alanı. Bizim Fuar Merkezine itirazımız yok. Tabiki şehirde Fuar Merkezi de olsun. Ancak, bu kadar alan çok büyük. Onun için bu fuar alanı olarak ayrılan bölümün, diğer bir deyişle alanın bir bölümü fuar alanından çıkartılıp, konut alanına alınırsa şehrimizin konut ihtiyacına bir nebze olsun katkıda bulunmuş oluruz" dedi. 



Objektif gazetesi


Geri Dön