26 / 04 / 2024

Arkeologlar Derneği: Bathonea bir şanstır!

Arkeologlar Derneği: Bathonea bir şanstır!

Bathonea Antik Kenti'ne konut yapmak için başvuran TOKİ'ye Arkeologlar Derneği'nden yanıt geldi: Bathonea İstanbul için bir şanstır, yokedilemez. Bathonea kazı sonuçlarını görünce araziyi kamulaştırarak ören yeri statüsüne almak istedi



Kültür ve Turizm Bakanlığı 2013 yılındaki Bathonea kazı sonuçlarını görünce araziyi kamulaştırarak ören yeri statüsüne almak istedi. Bu yönde raporlar hazırlandı, bilimsel gerekçeler belirlendi. Bakanlık, İstanbul'un ilk ören yeri için İstanbul Üniversitesi'ne de görüşünü sordu. Üniversite arazinin elinden çıkacağını anlayınca apar topar TOKİ'ye anlaşma yolunu seçti. 9 Ocak'ta yapılan protokole göre  TOKİ  üniversitenin Çapa ve Cerrahpaşa'daki binalarını'Çenileyecek, Avcılar'daki kampüste sosyal tesisler yapacak, bunun karşılığında da üniversiteye ait 7 parsele konut inşa edecekti. 

Bölgede ise neolitik çağ izleri görülüyordu. 


'KENT YAŞAMINA ENTEGRE OLMALI' 

Arkeologlar Derneği dün yayınladığı açıklamada Bathonea'nın İstanbul için oldukça önemli bir değer olduğunu, alanın yasalarla güvence altında olduğunu ve kimsenin üzerine bina yapmayı düşünemeyeceğinin altını çizdi. Dernek açıklamasında: "Söz konusu antik yerleşim, artık batıya doğru genişleyen kent içinde kalmıştır. Böylesine önemli ve iyi korunmuş bir antik yerleşmenin arkeolojik kalıntılarının sergilenmesine yönelik projelerin geliştirilerek şehir yaşamına kazandırılması, istanbul için büyük bir, şanstır. Ülkemizin ilk arkeoloji bölümlerinden birini bünyesinde barındıran, köklü ve pek çok konuda öncü İstanbul Üniversitesinin, sahip olduğu arazide yer alan bu arkeolojik sit alanının bilimsel olduğu kadar toplumsal olarak da değerlendirilmesinde daha korumacı ve destekleyici davranması; burada yürütülen çok disiplinli bilimsel çalışmaları destekleyerek ve kent yaşamına entegre ederek bilimin toplumsallaşmasına da katkı sağlaması beklenmektedir." ifadelerini kullandı. 


Birgün


Geri Dön