29 / 03 / 2024

Arkeolojik sit alanı nedir?

Arkeolojik sit alanı nedir?

Doğal değerlerin korunması sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar sit alanları olarak ifade ediliyor. Peki, arkeolojik sit alanı nedir?



Arkeolojik sit alanı nedir?

Arkeolojik sit; insanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlar olarak karşımıza çıkıyor.


Bir sitin sınırlarının tam olarak belirlenebilmesi için genellikle arkeologun o yerleşim birimine ilişkin etkinlik sınırını çizmesi gerekiyor.  Gömüt benzeri yerler de sit olarak değerlendiriliyor. 


Arkeolojik sitler tümüyle doğal süreçler sonucunda da meydana geliyor. İnsanların bilinçli ya da bilinçsiz eylemleri de sitlerin toprak altında kalmasına neden oluyor.  Kalıntıların üzerinde yükselen bu tür yeni yerleşimler kent arkeolojisinin ilgi alanına giriyor. 


Arkeolojik sit alanları!

1) I. Derece Arkeolojik Sit: Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. 


2) II. Derece Arkeolojik Sit: Korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olarak ifade ediliyor. 


3) III. Derece Arkeolojik Sit: Koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanları olarak tanımlanıyor. 



3. derece sit alanı nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön