28 / 03 / 2024

Arkeolojik sit alanlarının dereceleri düşürülüyor!

Arkeolojik sit alanlarının dereceleri düşürülüyor!

Ankara’da bulunan 1. derecede arkeolojik sit alanlarının derecelerinin düşürülmesine devam ediliyor. Ankara Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, Kedi Kayası Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı derecelendirilmesinin düşürülmesini gündeme taşıdı.



Ankara Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, haftalık kent gündemi değerlendirmesi toplantısında Sincan Temelli bölgesinde bulunan Galatlılar döneminde kalma Kedi Kayası Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı derecelendirilmesinin düşürülmesini gündeme taşıdı. Karakuş, “Höyüğün arkeolojik sit sınırları değiştirilmiştir ve imara açılaması anlamına geliyor. Bu durum kabul edilemez” dedi. Sincan Temelli bölgesinde bulunan Galatlılardan kalan Kedi Kayası’nın 1994 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillendiğini ve koruma altına alındığını belirten Karakuş, “Ancak son olarak yapılan değerlendirmelerle birlikte koordinatların belirlenmesi sürecinde höyüğün 1. ve 3. derece arasında arkeolojik sit sınırları değiştirilmiştir. Bu kabul edilemez bir durumdur” dedi. 


İMARA AÇILMASI ANLAMINA GELİYOR

Galatlılar döneminden kalan bu höyüğün bazı alanlarının 3. dereceye kadar düşürülmesinin imara açılması anlamına geldiğini açıklamasında bulunan Karakuş, “Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu, kültür varlıklarımızı korumakla yükümlü ve gelecek kuşaklara aktarmakla yükümlü. Bir emanete yönelik tasarrufta bulunmak durumundalar. Ama bu Koruma Bölge Kurulu kararıyla birlikte ileride yapılaşmaya açılacak bir sürecin önünü açmış durumdadır. Kedi Kayası Höyüğü ile ilgili olarak konuyu takip ediyoruz. Koruma amaçlı nazım imar planları süreçleri ve karar süreçlerini takip edeceğiz” diye konuştu.

 

HER TÜRLÜ SORUMLULUĞU ALARAK MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Nevşehir bölgesinin  Ankara  Mimarlar Odası sınırları içerisinde bulunduğu için Nevşehir’e yönelikte açıklamalarda bulunan Tezcan,  geçmiş dönemlerde gündeme taşıdıkları UNESCO kültür mirası listesinde yer alan Kapadokya’ya ilişkin olarak da açıklamalarda bulundu. Hem Sincan hem de Nevşehir örneğinde olduğu gibi kültür miraslarının kıyıma uğradığını savunan Karakuş, “Kendi tarihini, kendi geçmişini sahiplenmeyen, kendi tarihsel sürecine sahip çıkmayan ve sevmeyen bir bakış açısının olduğunun altını çizmek gerekiyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak kültür miraslarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında her türlü sorumluğu alarak mücadeleye devam edeceğimizi, yargı süreçleriyle birlikte bu tür istismarda bulunan tahrip eden kişilere yönelikte soruşturma dahi teftiş kuruluna başvuru ve daha her türlü işlemi yapacağımızı bir kez daha ifade ediyorum” açıklamasında bulundu.


Koruma kurulu kararını yargı sürecine taşıyacaklarını vurgulayan Karakuş, yargı süreçleri dahi, soruşturma süreçlerine kadar devam ettireceklerini söyledi.

 


Ankara Güçlü Anadolu


Geri Dön