19 / 03 / 2024

Arnavutköy Devlet Hastanesi, bir ay içinde açılacak!

Arnavutköy Devlet Hastanesi, bir ay içinde açılacak!

180 yataklı Arnavutköy Devlet Hastanesi'nin 1- 1,5 ay içinde açılabilir hale geleceği konuşuluyor



İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, Pendik ve Halkalı'da inşaatları büyük ölçüde tamamlanmış iki
büyük hastanenin bu yıl içinde açılmasının planlandığını ifade ederek, "Bu iki büyük hastane çok önemli. Birisi İstanbul'un batı, diğeri doğu ucunda. Çevreden merkeze gelen baskıyı azaltmaya yönelik hastaneler bunlar" dedi.

AA muhabirine İstanbul'daki sağlık yatırımları konusunda açıklama yapan Dokucu, kentteki yatırımlarda en büyük kalemi İl Özel İdaresi kaynaklarının oluşturduğunu, ardından Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüğünün uhdesinde çalışan hastanelerin, kendi öz yatırımlarının geldiğini söyledi.

Dokucu, sağlık alanında 2003-2009 arasında 3 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bunun yüzde 75'inin, özel idare kaynakları ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Çok önemli yeni yatırımların da sürdürüldüğünü vurgulayan Dokucu, "180 yataklı Arnavutköy Devlet Hastanesinin açılmasına ramak kalmış durumda. Çok modern ve şirin olan bu hastane, İstanbul il merkezine 40 kilometre uzaklıkta" diye konuştu.

Arnavutköy Devlet Hastanesinin idari kadrosu ve yapılanmasının kurgulandığını, satın alma işlemlerinin hemen hemen yarısının bitirildiğini, önümüzdeki günlerde kadroların belli olacağını ve hekim tayinleri yapılacağını
dile getiren Dokucu, "Hastane, 1-1,5 ay içinde açılabilir hale gelecek" diye konuştu.

-"PENDİK'TEKİ HASTANE MARMARA ÜNİVERSİTESİ İLE İŞLETİLECEK"-
Ali İhsan Dokucu, biri Pendik diğeri Halkalı'da iki büyük hastanenin yapımının sürdüğünü ifade ederek, "Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesini Ağustos ayında açmayı planlıyoruz. Halkalı Eğitim ve Araştırma Hastanesini de bu yılın sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Marmara Üniversitesi ile birlikte işleteceğimiz, çalıştıracağımız bir hastane olacak" diyen Dokucu, şöyle devam etti:
"Bakanlık işletme kısmını yapacak, sağlık hizmetlerini de Marmara Üniversitesi çalışanları yapacak. Orası 500 hekimin çalışacağı, yaklaşık 500 yataklı, multidisipliner çok uzmanlıklı bir hastane olacak. Bu bir ilk uygulama,
aslında örnek de olabilecek bir uygulama. Marmara Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan bir protokol gereği, hastanenin çalışma metadolojisi, yönetimi, hastanenin idari mekanizması Sağlık Bakanlığında kalmak kaydıyla, hastanenin tıbbi hizmetlerinin tamamı üniversitenin getirmiş olduğu kadrolarla yapılacak."

Dokucu, Sağlık Bakanlığının bu kadrolara herhangi bir müdahalede bulunmayacağını, hepsinin görevlendirme ile Bakanlık içerisinde vazife alacaklarını ifade ederek, "Orada yönettikleri değeri de döner sermaye olarak maaş olarak biz de onlara ödeyeceğiz" dedi.

Bunların önceden tek tek yapılabildiğini, herhangi bir üniversitede çalışan bir kişinin, YÖK Kanunu'nun ilgili maddesine bağlı olarak çalışabildiğini anımsatan Dokucu, "Şimdi bunun bütüncül bir yaklaşımla, bir üniversitenin tüm bölümlerinin gelip çalışmasının sağlanması, açıkçası hem Bakanlık hem YÖK yapılanması açısından bir ilk ve çok önemli" diye konuştu.

Dokucu, bir ilk örneğin başarılı olması halinde başka illerde de benzer iş birliği yapılanmalarının kurabileceğini kaydetti.

-"İKİ KURUMUN DA MENFAATİNE BİR İŞ BİRLİĞİ"-
Bakanlık ile MÜ arasındaki bu iş birliğinin her iki kurumun da menfaatine olduğuna dikkat çeken Dokucu, Üniversitenin, deprem nedeniyle kullanımı konusunda sıkıntı olan, fiziki koşulları oldukça zor ve kısıtlı bir alana sahip bir hastane binası bulunduğunu hatırlattı.

Yaklaşık 20 bin metrekarelik, Üsküdar Koşuyolu'ndaki hastane binasında, olağanüstü derecede zor koşullar altında 500 hekimin çalıştığını anlatan Dokucu, hastanenin acil servislerinin risk sebebiyle boşaltıldığını, bu nedenle sadece poliklinik ve yataklı tedavi hizmetleri yapıldığını belirtti.

Ali İhsan Dokucu, dolayısıyla MÜ'nün bir hastane binasına ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bizim de Pendik'te kocaman bir hastanemiz var. Şimdi oraya başka hastaneleri taşımayı düşünüyorduk açıkçası. Ama o bölgenin hekime ihtiyacı vardı. Biz onlara alan ve ekipman veriyoruz. Hastaneyi, en yüksek kalitede cihazlarla donatacağız. Ancak, yönetimiyle beraber bizde kalacak. Gelip hastanecilik hizmetlerinin verildiği bir alanda hekimlik hizmetlerini de Marmara Üniversitesi mensupları verecek. Biz de hekim kazanmış olacağız, 500 ilave hekim sisteme girmiş olacak. Sağlık Bakanlığı kriterlerinde de performansın kabul edildiği, hekimlerin performansa göre hareket ettiği ve ücretlendirildiği bir ortamda çalışacaklar."

İstanbul Sağlık Müdürü Dokucu, bu yılın sonuna yetiştirmeye çalıştıkları 540 yataklı Halkalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi için de benzeri bir model söz konusu olabileceğini ancak başka alternatiflerin de bulunduğunu aktardı.

Dokucu, "Bu iki büyük hastane çok önemli. Birisi İstanbul'un batı diğeri doğu ucunda. Çevreden merkeze gelen baskıyı azaltmaya yönelik hastaneler bunlar. 500'er yataklı olan bu hastanelerin 140-150 bin metrekare kapalı alanları var" dedi.

-DİĞER YATIRIMLAR-
Yatırımlar kapsamında Haydarpaşa Numune Hastanesi bünyesinde hayırsever Sadık Eratik tarafından yaptırılan 40 yataklı Sadık Eratik Göz Hastanesini açtıklarını ifade eden Dokucu, Haydarpaşa Numune Hastanesinin acil servisinin, Koç ailesi tarafından tekrar röneve edildiğini ve böylelikle tertemiz bir acil servise kavuştuğunun kaydetti.

Ali İhsan Dokucu, Gaziosmanpaşa'da Sosyal Sigortalar Kurumunun inşaatına başladığı, 300 yataklı devlet hastanesinin yapımının 10 yıldır devam ettiğini belirterek, yüzde 60'lar mesafesine geldiğinde duran inşaatı son 9 aydır yüzde 85-90'lar seviyesine getirdiklerini vurguladı.

Oranın mahkemelik bir süreci olduğuna işaret eden Dokucu, "Şimdi oranın hak edişleri ödenecek, ilgili mahkemelik firma çıkacak, yeniden ihale edilecek ve 10 yıllık yılan hikayesi böylelikle tamamlanmış olacak. Orası bu sene yetişmeyebilir, bu sanırım 2011'in başına ancak yetişir" şeklinde konuştu.

Dokucu, Bahçelievler'deki 300 yataklı devlet hastanesinin de ihalesinin katılımcıların itirazı üzerine Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiğini anlatarak, yeniden ihale hazırlığı içerisinde olunduğunu, orasının 300 yataklı çocuk ve kadın doğum hastanesi yapılacağını bildirdi.

-BAŞAKŞEHİR İKİTELLİ SAĞLIK KAMPÜSÜ-
İstanbul İl Sağlık Müdürü, planlanan yatırımlar arasında yer alan Başakşehir İkitelli Sağlık Kampüsü'nün de kamu özel ortaklığı bir yapılanmayı kapsadığını söyledi.

Toplam alanı 2 milyon metrekare, 2 bin yataklı planlanan sağlık kampüsünün içinde psikiyatr, genel hastane, çocuk hastanesi, acil hastane, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ve organ nakli dahil olmak üzere farklı farklı sağlık birimlerinin içinde bulunduğu yapılanmayı içerdiğini aktaran Dokucu, bu modelin ilk uygulamasının ihale aşamasında olmakla beraber Kayseri'de yapıldığını ifade etti.

Dokucu, ikincisinin  Ankara  Keçiören'de yapılmasının söz konusu olduğunu, şu an bunların projelendirilmesi aşamasında bulunduğunu dile getirerek, "Başakşehir İkitelli Sağlık Kampüsü'nün arazisinde küçük bazı sorunlar var. Kampüs alanının yüzde 95'i hazır, ama yüzde 5 şahıs mülkiyetleri var. Sanırım birkaç ay içinde bu sorunlar bitebilecek durumda" dedi.

-İSMEP KAPSAMINDAKİ PROJELER-
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yola çıkmış iki büyük projenin de bulunduğunu aktaran Dokucu, şu bilgileri verdi:

"Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bahçesinde 800 yataklı bir hastane yapılması programlanıyor, eski binaların dışında başka bir alanda. Ardından eski binalar çok büyük bir ihtimalle yıkılacak, yeşil alana çevrilecek. Bir de Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesini bahçesinde yine 800 yataklı bir başka hastane planlanıyor. Sene sonunda ihaleleri yapılmış olur."

Dokucu, eski Koşuyolu Kalp Hastanesi binasının Çocuk Kalp Hastanesi olarak projelendirildiğini ve yıl sonuna kadar ihalesinin yapılacağını söyledi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Dokucu, projesi çizilen Beyoğlu Göz Hastanesinin de Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin karşısında Sosyal Hizmetler Kurumunun binasının bulunduğu alana inşa edileceğini belirtti.

-"ETFAL'İN İKİ HASTANESİ OLACAK"-
Seyrantepe'de yapılması planlanan Şişli Etfal Hastanesinin ihalesinin de gerçekleştirildiğini vurgulayan Dokucu, "Yer teslimatı yapılıyor. İşgaliye durumundaki Trafik Vakfının araçlarının çekilmesi bekleniyor. Sanırım hafriyata
başlanmak üzere orada. Çocuk ve kadın doğum dışındaki kısımlar bu yeni hastaneye taşınacak. Şişli Etfal Hastanesinin şu an bulunduğu alan, kadın ve doğum ve çocuk hastanesi olacak. Etfalin iki hastanesi olacak. Etfal Seyrantepe ve Etfal Hamidiye olarak düşünülebilir.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul'un iki ucuna 2 dev hastane
İstanbul İl Sağlık Müdürü, Pendik ve Halkalı'da inşaatları büyük ölçüde tamamlanmış iki büyük hastanenin bu yıl içinde açılmasının planlandığını ifade etti.

İstanbul'daki sağlık yatırımları konusunda açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, kentteki yatırımlarda en büyük kalemi İl Özel İdaresi kaynaklarının oluşturduğunu, ardından Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüğünün uhdesinde çalışan hastanelerin, kendi öz yatırımlarının geldiğini söyledi.

Dokucu, sağlık alanında 2003-2009 arasında 3 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bunun yüzde 75'inin, özel idare kaynakları ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Çok önemli yeni yatırımların da sürdürüldüğünü vurgulayan Dokucu, ''180 yataklı Arnavutköy Devlet Hastanesinin açılmasına ramak kalmış durumda. Çok modern ve şirin olan bu hastane, İstanbul il merkezine 40 kilometre uzaklıkta'' diye konuştu.

Arnavutköy Devlet Hastanesinin idari kadrosu ve yapılanmasının kurgulandığını, satın alma işlemlerinin hemen hemen yarısının bitirildiğini, önümüzdeki günlerde kadroların belli olacağını ve hekim tayinleri yapılacağını dile getiren Dokucu, ''Hastane, 1-1,5 ay içinde açılabilir hale gelecek'' diye konuştu.

''PENDİK'TEKİ HASTANE MARMARA ÜNİVERSİTESİ İLE İŞLETİLECEK''
Ali İhsan Dokucu, biri Pendik diğeri Halkalı'da iki büyük hastanenin yapımının sürdüğünü ifade ederek, ''Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesini Ağustos ayında açmayı planlıyoruz. Halkalı Eğitim ve Araştırma Hastanesini de bu yılın sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

''Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Marmara Üniversitesi ile birlikte işleteceğimiz, çalıştıracağımız bir hastane olacak'' diyen Dokucu, şöyle devam etti:

''Bakanlık işletme kısmını yapacak, sağlık hizmetlerini de Marmara Üniversitesi çalışanları yapacak. Orası 500 hekimin çalışacağı, yaklaşık 500 yataklı, multidisipliner çok uzmanlıklı bir hastane olacak. Bu bir ilk uygulama, aslında örnek de olabilecek bir uygulama. Marmara Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan bir protokol gereği, hastanenin çalışma metadolojisi, yönetimi, hastanenin idari mekanizması Sağlık Bakanlığında kalmak kaydıyla, hastanenin tıbbi hizmetlerinin tamamı üniversitenin getirmiş olduğu kadrolarla yapılacak.''

Dokucu, Sağlık Bakanlığının bu kadrolara herhangi bir müdahalede bulunmayacağını, hepsinin görevlendirme ile Bakanlık içerisinde vazife alacaklarını ifade ederek, ''Orada yönettikleri değeri de döner sermaye olarak maaş olarak biz de onlara ödeyeceğiz'' dedi.

Bunların önceden tek tek yapılabildiğini, herhangi bir üniversitede çalışan bir kişinin, YÖK Kanunu'nun ilgili maddesine bağlı olarak çalışabildiğini anımsatan Dokucu, ''Şimdi bunun bütüncül bir yaklaşımla, bir üniversitenin tüm bölümlerinin gelip çalışmasının sağlanması, açıkçası hem Bakanlık hem YÖK yapılanması açısından bir ilk ve çok önemli'' diye konuştu.

Dokucu, bir ilk örneğin başarılı olması halinde başka illerde de benzer iş birliği yapılanmalarının kurabileceğini kaydetti.

''İKİ KURUMUN DA MENFAATİNE BİR İŞ BİRLİĞİ''
Bakanlık ile MÜ arasındaki bu iş birliğinin her iki kurumun da menfaatine olduğuna dikkat çeken Dokucu, Üniversitenin, deprem nedeniyle kullanımı konusunda sıkıntı olan, fiziki koşulları oldukça zor ve kısıtlı bir alana sahip bir hastane binası bulunduğunu hatırlattı.

Yaklaşık 20 bin metrekarelik, Üsküdar Koşuyolu'ndaki hastane binasında, olağanüstü derecede zor koşullar altında 500 hekimin çalıştığını anlatan Dokucu, hastanenin acil servislerinin risk sebebiyle boşaltıldığını, bu nedenle sadece poliklinik ve yataklı tedavi hizmetleri yapıldığını belirtti.

Ali İhsan Dokucu, dolayısıyla MÜ'nün bir hastane binasına ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bizim de Pendik'te kocaman bir hastanemiz var. Şimdi oraya başka hastaneleri taşımayı düşünüyorduk açıkçası. Ama o bölgenin hekime ihtiyacı vardı. Biz onlara alan ve ekipman veriyoruz. Hastaneyi, en yüksek kalitede cihazlarla donatacağız. Ancak, yönetimiyle beraber bizde kalacak. Gelip hastanecilik hizmetlerinin verildiği bir alanda hekimlik hizmetlerini de Marmara Üniversitesi mensupları verecek. Biz de hekim kazanmış olacağız, 500 ilave hekim sisteme girmiş olacak. Sağlık Bakanlığı kriterlerinde de performansın kabul edildiği, hekimlerin performansa göre hareket ettiği ve ücretlendirildiği bir ortamda çalışacaklar.''

İstanbul Sağlık Müdürü Dokucu, bu yılın sonuna yetiştirmeye çalıştıkları 540 yataklı Halkalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi için de benzeri bir model söz konusu olabileceğini ancak başka alternatiflerin de bulunduğunu aktardı.

Dokucu, ''Bu iki büyük hastane çok önemli. Birisi İstanbul'un batı diğeri doğu ucunda. Çevreden merkeze gelen baskıyı azaltmaya yönelik hastaneler bunlar. 500'er yataklı olan bu hastanelerin 140-150 bin metrekare kapalı alanları var'' dedi.

DİĞER YATIRIMLAR
Yatırımlar kapsamında Haydarpaşa Numune Hastanesi bünyesinde hayırsever Sadık Eratik tarafından yaptırılan 40 yataklı Sadık Eratik Göz Hastanesini açtıklarını ifade eden Dokucu, Haydarpaşa Numune Hastanesinin acil servisinin, Koç ailesi tarafından tekrar röneve edildiğini ve böylelikle tertemiz bir acil servise kavuştuğunun kaydetti.

Ali İhsan Dokucu, Gaziosmanpaşa'da Sosyal Sigortalar Kurumunun inşaatına başladığı, 300 yataklı devlet hastanesinin yapımının 10 yıldır devam ettiğini belirterek, yüzde 60'lar mesafesine geldiğinde duran inşaatı son 9 aydır yüzde 85-90'lar seviyesine getirdiklerini vurguladı.

Oranın mahkemelik bir süreci olduğuna işaret eden Dokucu, ''Şimdi oranın hak edişleri ödenecek, ilgili mahkemelik firma çıkacak, yeniden ihale edilecek ve 10 yıllık yılan hikayesi böylelikle tamamlanmış olacak. Orası bu sene yetişmeyebilir, bu sanırım 2011'in başına ancak yetişir'' şeklinde konuştu.

Dokucu, Bahçelievler'deki 300 yataklı devlet hastanesinin de ihalesinin katılımcıların itirazı üzerine Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiğini anlatarak, yeniden ihale hazırlığı içerisinde olunduğunu, orasının 300 yataklı çocuk ve kadın doğum hastanesi yapılacağını bildirdi.

BAŞAKŞEHİR İKİTELLİ SAĞLIK KAMPÜSÜ
İstanbul İl Sağlık Müdürü, planlanan yatırımlar arasında yer alan Başakşehir İkitelli Sağlık Kampüsü'nün de kamu özel ortaklığı bir yapılanmayı kapsadığını söyledi.

Toplam alanı 2 milyon metrekare, 2 bin yataklı planlanan sağlık kampüsünün içinde psikiyatr, genel hastane, çocuk hastanesi, acil hastane, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ve organ nakli dahil olmak üzere farklı farklı sağlık birimlerinin içinde bulunduğu yapılanmayı içerdiğini aktaran Dokucu, bu modelin ilk uygulamasının ihale aşamasında olmakla beraber Kayseri'de yapıldığını ifade etti.

Dokucu, ikincisinin Ankara Keçiören'de yapılmasının söz konusu olduğunu, şu an bunların projelendirilmesi aşamasında bulunduğunu dile getirerek, ''Başakşehir İkitelli Sağlık Kampüsü'nün arazisinde küçük bazı sorunlar var. Kampüs alanının yüzde 95'i hazır, ama yüzde 5 şahıs mülkiyetleri var. Sanırım birkaç ay içinde bu sorunlar bitebilecek durumda'' dedi.

İSMEP KAPSAMINDAKİ PROJELER
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi(İSMEP) kapsamında yola çıkmış iki büyük projenin de bulunduğunu aktaran Dokucu, şu bilgileri verdi:

''Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bahçesinde 800 yataklı bir hastane yapılması programlanıyor, eski binaların dışında başka bir alanda. Ardından eski binalar çok büyük bir ihtimalle yıkılacak, yeşil alana çevrilecek. Bir de Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesini bahçesinde yine 800 yataklı bir başka hastane planlanıyor. Sene sonunda ihaleleri yapılmış olur.''

Dokucu, eski Koşuyolu Kalp Hastanesi binasının Çocuk Kalp Hastanesi olarak projelendirildiğini ve yıl sonuna kadar ihalesinin yapılacağını söyledi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Dokucu, projesi çizilen Beyoğlu Göz Hastanesinin de Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin karşısında Sosyal Hizmetler Kurumunun binasının bulunduğu alana inşa edileceğini belirtti.

''ETFAL'İN İKİ HASTANESİ OLACAK''
Seyrantepe'de yapılması planlanan Şişli Etfal Hastanesinin ihalesinin de gerçekleştirildiğini vurgulayan Dokucu, ''Yer teslimatı yapılıyor. İşgaliye durumundaki Trafik Vakfının araçlarının çekilmesi bekleniyor. Sanırım hafriyata başlanmak üzere orada. Çocuk ve kadın doğum dışındaki kısımlar bu yeni hastaneye taşınacak. Şişli Etfal Hastanesinin şu an bulunduğu alan, kadın ve doğum ve çocuk hastanesi olacak. Etfalin iki hastanesi olacak. Etfal Seyrantepe ve Etfal Hamidiye olarak düşünülebilir.
Habertürk


Geri Dön