25 / 04 / 2024

Arnavutköy tarla fiyatları arttı, tarla alırken dikkat edin!

 Arnavutköy tarla fiyatları arttı, tarla alırken dikkat edin!

Yeni köprü, Kuzey Marmara otoyolu, havaalanı gibi nedenlerle Arnavutköy'de fiyatlar arttı. İstanbul'un taşı toprağı altın sözü bir kez daha doğrulanmış oldu




Arnavutköy'de fiyatlar artmaya devam ediyor. Sebebi ise Yeni köprü, Kuzey Marmara otoyolu, havaalanı projelerinin yapılacak olması. 3 yılda arazi fiyatlarının yüzde 150, ev fiyatlarının yüzde 150 primlendiği Arnavutköy'de, şimdi de turizme ve ekolojik köy rüzgarı esiyor.


Arnavutköy'ün turizme açılacağı, ekolojik köy olma yönünde dedikodular artmaya devam ederken bölgede 3'ncü Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara otoyolu, havaalanı projeleri dışında iki üniversite gibi projelerde dikkat çekiyor.


Son üç yıldır bölgede arazi toplayan büyük yatırımcılara yeni dönemde ekolojik tarım ve bölgenin turizme açılması beklentileriyle yeni alıcıların katıldığı söyleniyor.


Yeni isimler devrede


Bölgede emlak danışmanlığı yapan Serkan Sabancı, arazi toplayan büyük isimler arasında Ülker, İnan Kıraç, Adnan Polat gibi isimleri duyduklarını söyledi. Bir başka emlak danışmanı Selçuk Bıyıklı ise yine söylentilerden yola çıkarak Aziz Yıldırım ve Galatasaray'ın eski yöneticilerinden Fatih Gökşen'in son zamanlarda bölgeden arazi toplamaya başlayan yeni büyükler olduğunu dile getirdi. Yabancı yatırımcılardan da arazi toplayan kişilerin sayısında artış olduğuna dikkat çekildi.


İnşaat yapan sınırlı


Bölgede inşaat yapan büyük markalı konut üreticilerinin ise henüz arazi arayışı içinde olmadığı kaydedildi. Ancak bölgede inşaat gerçekleştiren irili ufaklı 10-15 tane şirket bulunuyor. Bu şirketlerin birçoğu ise bölgenin en eski müteahhitleri arasında yer alıyor.


Ak Yapı, Emre İnşaat, Genç İnşaat, Çetin İnşaat ve Kadıoğlu İnşaat bu şirketlerin başında yer alıyor. Bölgede uzun yıllar maden ocakları bulunan Milten Holding'in de yeni yaptığı inşaatlar dikkat çekiyor.


İmarlı arsada yüzde 400 artış


Bundan 3 yıl önce bölgede imarlı arsaların metrekareleri en düşük 50 lira en yüksek ise 2 bin lira olarak kayıtlara geçerken bugün bu rakamların yüzde 400'lük artışla en düşük 250 lira en yüksek ise 10 bin lira olarak alım-satıma yansıdığı görülüyor


Tarla fiyatları da uçtu


Emlak danışmanları imara açık olmayan yerlerde arazi fiyatlarının daha da hızlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çekti. Üç yıl önce tarlaların metrekare fiyatının 3 liradan başlayıp 10 liraya kadar çıkarken bugün metrekare fiyatlarının 25 lira ile 200 lira arasında değişiyor.


Ev alanlar da kazandı


Bölgeden ev alan yatırımcıların da kârlı çıktığı görülüyor. 2009 yılında yeni yapılan binalarda metrekare fiyatı 750-1000 lira arasında değişirken bu rakam şimdilerde 1000-1500 lira arasında. Bölgede küçük yatırımcılar için de fırsatlar var. İmara açık olmayan yerlerde tarla satışları yoğun olmamakla birlikte sürüyor. Tek başına büyük yatırımcının alabileceği tarlalar olduğu gibi emlakçılar tarlaları parselleyip küçük parçalar halinde de pazarlayabiliyor.


İstanbul'u geleceği burada


Arnavutköy'deki bu hızlı gelişimi Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı'ya da sorduk. Baltacı, bölgede ilçeyi oluşturan yedi tane merkez olduğunu belirterek, şunları söyledi: 


İstanbul'un yarını Arnavutköy'de. Bu kadar çok zenginliği elinde tutan çok az ilçe var. Günü birlik turizmde iddiamızı ortaya koymalıyız. Ormanlık alanlarımız, mesire alanlarımız ve otuz kilometre alana yayılmış güzel bir sahilimiz var. Diğer taraftan önemli su kaynaklarımız var. Bunların hepsi harmanlandığında ortaya çok güzel bir ilçe çıkıyor.


Tarla alırken bunlara dikkat edin


*Alacağınız tarla dere yatağına yakın, yani su havzası içinde olmasın.


*Tarlayı satın almadan önce ilgili belediyeden ve Tapu dairesinden tarlanın üzerinde her hangi bir şerh olup olmadığını araştırın.


*Tarlanın SİT alanı içerisinde yer alıp almadığını, yani ileride imara mani bir durumun olup olmadığını araştırın.


*Tarlanın imara açılması durumunda yüzde 40 kamuya terk yapılacağını da unutmamak gerekiyor. Bu nedenle çok düşük metrekareli yerler almamaya özen gösterin.


*Tarla hisseli ise diğer hissedarlardan ön alım haklarını kulanmayacaklarına dair, tapudan veya noterden size taahhüt vermelerini sağlayın.  


*Ödemeyi sınır tespit tutanağını almadan yapmayın. Bunun için tarlanın sahibi veya emlakçısı'ndan kadastroya resmi yoldan başvurmalarını isteyin ve gelen kadastro memuru tarlanın sınırlarını huzurunuzda tespit edip sınır kazıklarını çaksın ve sınır tespit tutanağını size versin.



Bugün


Geri Dön