24 / 04 / 2024

Aroma, Karaman tesislerini 30 milyon dolara Döhler'e satıyor!

Aroma, Karaman tesislerini 30 milyon dolara Döhler'e satıyor!

Dünyanın önde gelen konsantre üreticisi ve satıcılarından Döhler Gıda'nın teklifine olumlu yanıt veren Aroma, ön anlaşması yapılan satışın gerçekleşmesi için Rekabet Kurulu'nun onayını bekliyor



Türkiye'nin önde gelen meyve suyu üreticilerinden Aroma, Karaman konsantre tesisini satma kararı aldı. Dünyanın önde gelen konsantre üreticisi ve satıcılarından Döhler Gıda'nın teklifine olumlu yanıt veren Aroma, ön anlaşması yapılan satışın gerçekleşmesi için Rekabet Kurulu'nun onayını bekliyor.

Aroma Aşž Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Atom Duruk Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Karaman tesislerinin satışının Bursa tesisinde daha etkin bir şekilde dolum paketleme ve şişeleme işlerine yoğunlaşmak, sermaye yapısını ve finansal bünyeyi güçlendirmek, satışta ve pazarlamada daha verimli hale gelmek amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı. Karaman meyve ve sebze konsantre üretim işletmesinin tüm üretim tesisleri, makine, teçhizat ve demirbaşları ve aynı mevkide arsalardan oluşan tevsi alanı ile birlikte meyve işleme sezonu sonunda Döhler Gıda Sanayi ve Ticaret Limited şžirketi unvanlı firmaya satılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklayan Duruk, konunun Aroma olağanüstü Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildiğini, üç ay sonra da kesin satış ve devrinin yapılması koşuluyla, adı geçen firma ile 25 Ağustos 2011 tarihinde bir satış vaadi sözleşmesi imzalandığını kaydetti. Mahmut Atom Duruk 30 milyon dolar karşılığı ön anlaşması imzalanan satışıngerçekleşebilmesi için Rekabet Kurulu'nun onayının beklendiğini söyledi. Aroma A.şž. Bursa Merkez tesislerinde meyve suyu dolum, paketleme ve şişeleme faaliyetlerinin yanı sıra meyve püre ve konsantre üretimi ve Bursa'daki Derekızık tesilerinde de doğal kaynak suyu dolum ve satışının etkin bir şekilde devam edeceğini dile getiren Duruk, yaklaşık 10 yıldır birlikte çalıştıkları Döhler Gıda'dan iki yıl süreyle 'en iyi fiyat' koşullarında belirli miktarlarda kosantre ve püre temini konusundaki işbirliğinin de devam edeceğini bildirdi.

Butik üreticiye yönelinecek

Karaman tesislerinde ağırlıklı olarak elma, şeftali, vişne ve kayısı olmak üzere 4 ürün ürettiklerini dolayısıyla ürün segmenti ve Ar-Ge çalışmalarında bu ürünlere bağlı kaldıklarını dile getiren Duruk, 'Bu bizim için bir handikaptı. şžimdi butik üreticilerden de mal alma olanağımız doğdu. İçecek sektöründe dünyaya baktığınızda başarılı olmak için alt katmanlara bağlı kalmamanız gerekiyor. Bizim de bu noktada bir tercih yapmamız gerekiyordu. Döhler firmasından da iyi bir teklif gelince yönetim kurulumuz satışa onay verdi. Aroma olarak yaklaşık 10 yıldır Döhler ile çalışıyoruz ve iyi de bir ilişkimiz var. Kendilerinin mal tedarikinde maksimum düzeyde taahhütleri var. Satış Rekabet Kurulu'nda. Satışın gerçekleşebilmesi için Rekabet Kurulu'nun kararını bekliyoruz' diye konuştu.

Bundan böyle bütün yoğunluğun Bursa tesislerine verileceğini dile getiren Duruk, 'Ar-Ge çalışmalarını güçlendirmek ve üretimi yeknesak ürünlerin dışına çıkarmak istiyoruz. Aroma Türkiye'nin markası. Hedeflerimizde herhangibir sapma yok. Tüketicilerimiz önümüzdeki günlerde Aroma markasını birçok yenilikte görme imkanı bulacak' dedi.

150 bin ton meyveyi işleyip, koruyucu kullanmadan saklayabiliyor

Öte yandan Aroma, Tropikal ve Meyöz markalarıyla pazarda önemli bir yere sahip olan Aroma Meyve Suları, yaptığı yeni yatırımlarla 100 ila 150 bin ton meyveyi işleyip koruyucu kullanmadan saklayabilme kapasitesine ulaştı. Türkiye'nin ilk meyve suyu markalarından biri olan Aroma'nın geniş ürün yelpazesi içerisinde yüzde 100 meyve suları, meyve nektarları, buzlu çay, limonata ile doğal kaynak suyu bulunuyor. Yıllık 200 bin ton meyve işleme kapasitesine sahip olan Aroma, cam şişe ve karton kutu dolum hatlarında günlük 300 ton dolum yapabiliyor. Aroma 2010 yılında 15 milyon dolarlık ihracat ve 150 milyon TL ciro gerçekleştirdi. Firmada toplam 500 kişi istihdam ediliyor.

Ömer Faruk çİFTçİ/Dünya


Geri Dön