28 / 03 / 2024

Arsa alan yabancıya 2 yıl süre!

Arsa alan yabancıya 2 yıl süre!

Yabancılar Türkiye’den satın aldıkları arsa ve arazi gibi yapısız taşınmazlar için geliştireceği projeyi 2 yıl içerisinde ilgili bakanlığın onayına sunmak zorunda. Aksi halinde devletin bu taşınmazı bedelsiz geri alma hakkı bulunuyor.



2014 yılında geçen yıla oranla yüzde 70’e yakın bir artışın yaşandığı yabancıya satışta rekor seviyeye ulaşıldı. Altın emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, Tapu Kanunu’nda yer alan, yabancıya arsa ve arazi gibi taşınmazların satışında uygulanan ‘proje üretme zorunluluğu’nun orta ve uzun vadede büyük bir sıkıntı yaratacağına dikkat çekiyor.

 

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, kanunla ilgili şunları söyledi: “Tapu Kanunu’nun 35. Maddesi gereğince yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip şirketlere, satın aldıkları arsa ve arazi gibi yapısız taşınmazda geliştireceği projeyi 2 yıl içinde ilgili Bakanlığın onayına sunma zorunluluğu getirildi. Aksi halde devletin arsayı bedelsiz geri alma hakkı bulunuyor.”

 

Yatırımlarını Kaybetme Riski

 

Pek çok emlak firmasının, satış yapacakları yabancı müşterilere bu önemli detay konusunda bilgi vermediğini, bunun da orta ve kısa vadede büyük sıkıntı yaratacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şöyle devam etti: “Yatırımlarını, gelecekte yerleşeceği Türkiye’de şimdiden arsa alarak yapmak isteyen yabancıların, 2 yıllık süre içinde bu arsaya ilişkin proje üreterek Bakanlığın onayına sunması gerekiyor. Bu konuda satış yapılan yabancı müşterinin bilgilendirilmemesi halinde yabancılar bu yatırımlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalacak. Bu da ülke ekonomisine duyulan güvenin kaybına neden olacaktır.”

 

Kanuni Detaydan Habersizler

 

2014 yılının ilk 11 ayında yabancılara 17 bin 104 emlak satışı yapıldığını hatırlatan Hakan Erilkun; “yabancıya satış önemli olduğu kadar mevzuatın tüm inceliklerine hakim olmayı gerektirir. Nitekim arsa satışındaki bu çok önemli detay ivmeyi bir anda tersine çevirebilir. Yabancıya arsa satışında 2 yıl içinde üretilmesi gereken proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1734 sayılı genelgesi gereğince ilgili Bakanlık tarafından onaylanması ve onayın tapu kütüğüne şerhi gerekmektedir. 2 yıl içinde onaylanmış projeye ilişkin bir belirtme yapılmadığı takdirde taşınmazın ediniminden itibaren 2 yılın sonunda Maliye Bakanlığı’nın mahalli birimine taşınmaz ya da sınırlı ayni hakkın tasfiyesi için Tapu Müdürlüklerince bildirimde bulunulur. Geleceğini planlayarak arsa veya arazi alan yüzlerce yabancı yatırımcı bu kanuni detaydan habersiz. Ayrıca, bir anda gayrimenkulünün devlet tarafından bedelsiz ve koşulsuz olarak geri alındığını öğrenmesi sektörü ve dolayısıyla Türkiye ekonomisini derinden sarsar” dedi.


Milliyet


Geri Dön