16 / 04 / 2024

Arsa alırken nelere dikkat edilmeli?

Arsa alırken nelere dikkat edilmeli?

Araştırmadan bilmeden alınan arsadan kâr etmek şanstan başka bir şey değil. 'Yatırım yapacağım' derken eldeki paradan da olmayın, işte arsa alırken izlemeniz gereken adımlar...



Araştırmadan bilmeden alınan arsadan kâr etmek şanstan başka bir şey değil. 'Yatırım yapacağım' derken eldeki paradan da olmayın, işte arsa alırken izlemeniz gereken adımlar...


1-Hisse oranına bakın, hisseli tapu olmaması için gayret edin. 


2-Tapu cinsinde ne yazıyor? 'Arsa' yazıyorsa imarlı demek. Tarla' yazıyorsa ya imarsız ya da imar gördükten sonra tapu almamışlar. 


3-Konut arsası mı, ticari mi, belki sanayi ya da tarla? 


4-Toprağın jeolojik yapısı hakkında bilginiz var mı? Toprağı kayan arazilere denk gelmeyin. 


5-Metro, yol, hastane gibi civardaki büyük projeleri araştırın. 


6-Orman arazileri, dere yatakları, köprü, viyadük, ana yol yakınları, denize sıfır arazilerin her zaman yüksek riskleri bulunmakta. Her an bir kısıtlama ya da kamulaştırma ile yüzleşmek durumunda kalabilirsiniz. 


7-Arazinin taban alanı, izin verilen yüksekliği, heyelan, eğim, yüksek gerilim hattı... Daha bir sürü detay var. Burada paylaşmaya yerim yetmez. Mutlaka danışarak hareket edin. 



BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? 


Arsa-arazi farkı 

İmarsız olana arazi, imarlıya arsa denir. 

Fakat tapu senedinde arsa yazması imarlı anlamına gelmez. İmar ve Şehircilik Müdürlüğünden mutlaka kontol edin. 


Konut kredisiyle alınır mı? 

Arsa alımında vergi ödemeleri ve işleyiş konut alımından farklı olduğu için kredilendirmesi de ayrı yapılıyor. Bankalar arsa almak isteyenlere de kredi verir ama kapsamı daha farklı. 


Arsa alırım ev yaparım! 

Arsanın şekli çok önemli. Yamuk ya da yuvarlak arsaların üzerine bina inşa etmek verimsiz olduğundan pek tercih edilmiyor. Bunun gibi detayları biliyor musun? Arsaya bir müteahhit ya da inşaat mühendisi gözüyle bakmak şart. Bir yakınınızı götürebilirsiniz. 


'Buralar çok gelişecekmiş...' 

Bunu diyen kim? Gitsin o alsın çok biliyorsa. "Zamanında buradan arsa alacaktım. 'Dağ başını ne yapacaksın?' dediler. Çekindim, alamadım. Şimdi çok pişmanım. Bu sefer pişman olmak istemiyorum. Alacağım" demiş bir takipçim.Sürekli duyuyorum bu cümleleri. 'Gelişime açık" deyip arsa alıyoruz. Aman dikkat; imar çıkar diye beklediğiniz arazi büyük risk taşıyor olabilir. "Bu arazi kaçmaz al" gazına gelmeyin. Araştırmadan adım atmayın. 


Duygusal Olmayın 

Alıcı ve satıcı için yeni yılda Hangi belgelerin öne çıkacağını araştırın, Duygusal davranıp sevdiğiniz toprağa takılıp kalmayın. 


Sizin arsa/arazi hikayeniz var mı? 

Ne zorluklardan geçilip alınıyor o arsalar, araziler? Bazen miras kalıyor. Anlaşmazlık oluyor. Satılamıyor. Bana yazın, hikayenizi buraya çıkarayım, tüm Türkiye'ye ilham versin, ışık tutsun. 



Özlem DENİZMEN/Posta


Geri Dön