28 / 03 / 2024

Arsa eksikliği Adana'da konut fiyatlarını artırıyor!

Arsa eksikliği Adana'da konut fiyatlarını artırıyor!

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülku Uçar, kentte konut ve kira fiyatlarının sürekli bir yükseliş içinde olduğunu söyledi. Uçar, bu durumun arsa eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.



Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülku Uçar, metrekare başına yüzde 2.15 oranıyla değer artışı yaşanan kentte konut ve kira fiyatlarının sürekli bir yükseliş içinde olduğunu söyledi. Adana'da 5 yıl önce 50 bin liraya satılan bir konutun 250 bin liraya, aylık 200 300 lira civarındaki kiraların da bin liraya yükseldiğini aktaran Uçar, bu durumun arsa eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.


ENDEKSE GÖRE YÜKSELİYOR 

Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksine göre, Türkiye'de konut fiyatları yüzde 14 oranında arttı. Yeni konut satış fiyatları 1+1 dairelerde yüzde 0.78. 2+1 dairelerde yüzde 1.11. 3+1 dairelerde yüzde 0.76 ve 4+1 dairelerde ise yüzde 0.14 oranında yükseldi. Konut endeksi, 51-75 metrekare konutlarda yüzde 0.79. 76-100 metrekare konutlarda yüzde 0.71. 101-125 metrekare konutlarda yüzde 1.16, 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0.76, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.14 artış gördü. Yapılan araştırmaya göre, konut fiyatları Mayıs ayında en çok Adana'da olurken en düşük artış Van'da yaşandı. 


EN YÜKSEK ÇUKUROVA VE SEYHAN 

Adana'da metrekare başına en yüksek konut fiyatları ise Çukurova ve Seyhan ilçelerinde bulunuyor. Konutun bulunduğu alan, ulaşım kolaylığı, yaşam merkezlerine yakıldığı, manzarası, cephesi yaşı, konforu ve güvenliği gibi kriterler metrekare fiyatlannın belirlenmesinde çok önemli rol oynuyor. Her İki ilçede oturulabilecek düzeyde konut fiyatları 150 bin liradan 300 bin liraya kadar yükseliyor. Lüks konut fiyatları ise 300 bin liradan 1 milyon liraya dek çıkabiliyor. Kentin güneyi ile, Yüreğir ve Sarıçam gibi ilçelerde ise daha düşük fiyatlara konut bulabilmek mümkün. 


'ARSA AÇIĞI FAZLA' 

Kentte inşaat yapılacak arsa bulunamadığını, konut ve kira fiyatlarına da bu sorunun yansıdığını aktaran Ülkü Uçar, şunları kaydetti: "Kentte arsalar imara kapalı gorünüyor. Buna bir türlü bir çozum getirilemedi. 

Belediyelerden imar durumlarına bir an evvel çözüm getirmesini istiyoruz. Çözümsüzlük hem arsa maliyetlerini yükseltiyor, hem de konut maliyetlerine yansıyor. Çünkü arsa maliyeti yüksek oldukça konutlarda da rakam yükseliyor. Yüksek konut fiyatları kiraya da yansıyor. Yine 5 yıl önce ortalama bir konutu yıllık 3- 5 bin liraya, aylık 250- 300 liraya Yalayabiliyorduk. Şimdi ise orta düzeyde oturulabilecek konutlar, yıllık 10 bin liranın altında değil. Aylığa gore de 900 lira.



Hürriyet Çukurova-Gap


Geri Dön