19 / 03 / 2024

Arsa için beyanname nedir?

Arsa için beyanname nedir?

Emlak sahiplerinin, sahip olduğu gayrimenkuller için belediyeye bildirim yapmaları, "emlak beyannamesi" olarak nitelendiriliyor. Buna göre arsa için beyanname nedir? Yanıtı haberimizde...



Arsa için beyanname nedir?

Emlak Vergi Kanununa göre arazi, arsa ve bina gibi gayrimenkuller için devlete vergi ödenmesi gerekiyor. Vergi yükümlüsü olabilmek için ise, sahip olunan gayrimenkullerin belediyeye bildirilmesi gerekiyor. İşte bu noktada "emlak beyannamesi" söz konusu oluyor. Peki bu durumda "Arsa için beyanname nedir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Arsa sahiplerinin, arsanın bulunduğu bölgenin bağlı bulunduğu belediyeye yaptıkları beyanname, "arsa için beyanname" şeklinde nitelendiriliyor. Beyannameler için gerekli belgelerin temin edilmesi ve emlak bildirim formlarının doldurulması gerekiyor.


Emlak bildirim formlarını ilgili belediyeden temin edebiliyor. Bu beyannameler, her bir emlak türü için ayrı ayrı dolduruluyor.


Emlak beyanında bulunurken istenen belgeler

* Tapu fotokopisi ve beyan sahibinin vergi numarası

* Nüfus cüzdanı fotokopisi ve TC kimlik numarası

* Binalar için yapı kullanma izni fotokopisi

* Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya iş yeri numarası),

* Emlak vergisi beyannamesi gayrimenkulün alındığı tarihten itibaren "üç ay içerisinde" verilecek. O yılın vergi ödeme makbuzu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin gelir servisine başvurması gerekiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön