19 / 04 / 2024

Arsa inşaat alanı hesaplama programı!

Arsa inşaat alanı hesaplama programı!

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaat hesabında imar planlarında belirlenen TAKS oranları kullanılıyor. Peki, bir arsa üzerinde yapılacak inşaat nasıl hesaplanır? İşte arsa inşaat alanı hesaplama programı...



Arsa inşaat alanı hesaplama programı!

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. 


Bir arsa üzerinde yapılacak inşaat hesabında imar planlarında belirlenen TAKS oranları kullanılıyor. TAKS hesabına dahil edilen ve edilmeyen alanlar şu şekilde;


Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. 


Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmiyor.


TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayı olup, arsa alanının bu katsayı ile çarpılması halinde bulunuyor.


Örnek hesaplama..

1.000 metrekarelik bir arsanın imar durum belgesinde taks: 0,20 – 0,40 gösteriliyorsa bu şu demektir; siz taban alanını 0,20 ile 0,40 aralığında dilediğiniz oranları uygulamakta serbestsiniz, yani taban alanını büyütürseniz kat sayınız azalır, taban alanını küçültürseniz bu seferde kat sayınız artar.


TAKS’ın en düşük seviyesinin uygulanması

1.000 metrekare x 0,20 TAKS = 200 metrekare 

Bu hesaplama 200 metrekare taban oturumlu ve 6,5 katlı bir bina yapabilirsiniz anlamına geliyor. 


TAKS'ın en üst seviyesinin uygulanması 

1.000 metrekare x 0,40 TAKS = 400 metrekare. 

Bu hesaplama 400 metrekare taban oturumlu ve 3,5 katlı bir bina yapılabilindiği anlamına geliyor.


Buna göre örnek olarak verilen bu arsanın imar durum belgesi gereğince bu arsanın üzerine yapılacak bir binanın taban alanı 200 metrekareden küçük yapılamayacağı gibi, 400 metrekareden de büyük yapılamaz demektir. 


İnşaat metrekare maliyetleri nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön