19 / 04 / 2024

Arsa payı hesaplaması nasıl yapılır?

Arsa payı hesaplaması nasıl yapılır?

Bir gayrimenkulün kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken ana yapının bulunduğu parsel arsasından değerleme oranında arsadan verilen paya arsa payı deniyor. Peki, arsa payı hesaplaması nasıl yapılır?



Arsa payı hesaplaması nasıl yapılır?

Arsa payı; bir gayrimenkulün kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken ana yapının bulunduğu parsel arsasından değerleme oranında arsadan verilen pay olarak karşımıza çıkıyor. 


Kat karşılığı inşaat ya da arsa karşılığı inşaat; yapılan inşaatın bedelinin ya da devredilen arsanın bedelinin inşaattan bağımsız bölüm olarak verildiği inşaatlara deniyor. 


Arsanın Kat mülkiyeti kanununda yazılı esaslara göre Bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet payları arsa payı olarak ifade ediliyor. 


Kat Mülkiyeti Kanuna konu olan yapının doğrudan kat mülkiyetine geçirilmesinde bu tarihteki değeri ile orantılı olarak tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre gösterilmesi suretiyle kuruluyor. Kat mülkiyeti ile arsa payı birbirlerinden ayrılmıyor, bağımsız devredilemiyor. 


Arsa payı nasıl hesaplanır?

Her bağımsız bölüme, arsa payının ifade ettiği değeride ihtiva etmek üzere değer biçiliyor. 

*Bu konuda;bağımsız bölümlerin büyüklüğü değil,alım-satım değeri dikkate alınıyor. 

*Bağımsız bölüm ile anagayrimenkulün değerleri arasındaki oran,arsa payı olarak kabul ediliyor. Bu şekilde arsa payı hesaplaması yapılmış oluyor. 


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleriyle doğru orantılı olarak özgülenmediği ya da bağımsız bir bölüme arsa payı hiç özgülenmediği hallerde ilgili kat malikinin arsa paylarının yeniden düzeltilmesi için mahkemeye başvurma hakkı oluyor.


Yapılan başvurudan sonra yerinde yapılan keşif sonucu düzenlenen bilirkişi kurulu raporunda davacı ve davalıya ait bağımsız bölümlerin arsa paylarının düzenlenmesinde hata yapıldığı belirlendiği takdirde, mahkemece de bu bilirkişi raporuna itibar edilir ve davacıya ait arsa paylarının düzeltilerek tapuya tesciline karar veriliyor.



Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerhi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön