19 / 04 / 2024

Arsa payının düzeltilmesi davasında zamanaşımı!

Arsa payının düzeltilmesi davasında zamanaşımı!

Arsa payı orantısızlığının giderilmesini kabul etmeyen diğer bağımsız bölüm maliklerine karşı açılan arsa payının düzeltilmesi davasında zamanaşımı var mı? İşte arsa payının düzeltilmesi davasında zamanaşımı..



Arsa payının düzeltilmesi davasında zamanaşımı!

Arsa payı orantısızlığının giderilmesini kabul etmeyen diğer bağımsız bölüm maliklerine karşı açılan arsa paylarının düzeltilmesi davası, sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor.


Bilindiği üzere, kat mülkiyeti, bu mülkiyete konu olan anayapının bağımsız bölümlerinin her birine kat irtifakının kurulduğu tarihteki, doğrudan doğruya kat mülkiyetine geçilme halinde ise, bu tarihteki değeri ile oranlı olarak özgülenen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kuruluyor.


Arsa payının hatalı olması ya da bağımsız bir bölüme arsa payı özgülenmemesi gibi hallerde ilgili kat maliki arsa paylarının yeniden düzeltilmesi için mahkemeye başvurabiliyor.


Arsa payının düzeltilmesi davası bir ayin davası olmayıp, tapuda kayıt düzeltilmesi davası niteliğinde olması nedeni ile maktu harç alınıyor. Maktu harç da kanunda ki esaslara göre belirleniyor. Peki, arsa payının düzeltilmesi davasında zamanaşımı var mı?


Arsa payının düzeltilmesi davasında zamanaşımı var mı?

18. HD. 3.3.2008, 9977/2372 gereğince; arsa paylarının yeniden düzenlenmesine ilişkin davalar anayapının kat irtifakı veya kat mülkiyeti statüsünü koruduğu sürece açılabiliyor. Bu davaların açılması herhangi bir hak düşürücü süre ile de sınırlandırılmıyor.



Arsa payı düzeltme davasında harç nasıl belirlenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön