25 / 04 / 2024

Arsa tapulu daire nedir?

Arsa tapulu daire nedir?

Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde kat mülkiyeti tapusu kuruluyor. Peki, arsa tapulu daire nedir? Arsa tapusu nasıl kurulur?



Arsa tapulu daire nedir?

Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor. 


Aynı zamanda inşaat çalışmaları tamamlanmamış; Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor. 


Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına kat irtifakı; Bu hakka sahip olanlara da kat irtifak sahibi deniyor.


Bu şekilde henüz inşaat çalışmaları tamamlanmamış veya inşaatı tamamlanmış olup henüz iskan belgesi alınmamış olan yapılardaki evlerin tapusu; arsa tapusu oluyor.


Arsa tapulu daire alınır mı?

Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. Bunun nedeni ise arsa tapulu evlerin, iskan belgesinin alınmamış olması ve resmen bitmiş olarak gözükmemesi oluyor.


İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor.


Arsa tapulu ev alırken nelere dikkat edilmeli?



Geri Dön