25 / 04 / 2024

Arsa tapulu ev alınır mı?

Arsa tapulu ev alınır mı?

Arsa tapulu evler, henüz inşaat çalışmaları tamamlanmamış veya inşaat çalışmaları tamamlanmış ancak iskan belgesini tamamlamamış yapılardaki bağımsız bölümlere deniyor. Peki arsa tapulu ev alınır mı?



Arsa tapulu ev alınır mı?

Kat mülkiyeti kanununa göre, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor. 


Buna karşın inşaat çalışmaları tamamlanmamış; Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, birinci fıkrada yazılı nitelikteki bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor. 


Bu aşamada kat irtifakı kurulan bağımsız bölümlerin tapusu "arsa tapulu" olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arsa tapulu ev alınır mı? Arsa tapulu ev almanın zararları nelerdir?


Arsa tapulu daire alınır mı?

Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Arsa tapulu bir evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. Bunun nedeni ise arsa tapulu evlerin, iskan belgesinin alınmamış olması ve resmen bitmiş olarak gözükmemesi oluyor.


İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor.


Arsa tapulu daire tapu masrafı!


Geri Dön