19 / 03 / 2024

Arsa tapulu ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Arsa tapulu ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Peki, arsa tapulu ev alırken nelere dikkat edilmeli? Arsa tapulu ev nasıl alınır? İşte yanıtı...



Arsa tapulu ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bu nedenle arsa tapulu bir evlerin alımı pek tavsiye edilmiyor.


Ancak, böyle bir taşınmaz malı almaya karar verdiğinizi farz edelim. Bu durumda birtakım noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, arsa tapulu ev alırken nelere dikkat edilmeli?


Arsa tapulu ev nasıl alınır?

- Satın almayı düşündüğünüz arsa tapulu evin arsa payına bakın; 

- Söz konusu daireye kaç metre kare arsa düştüğünü öğrenin;

- Eğer daire tapuda görünmüyorsa mutlaka noterden hangi dairenin size ait olduğuna dair satıcıyla gidip anlaşma yapın;

- Evi satın alırken gerçek bedeli üzerinden gösterin. 


Arsa tapulu evin kat mülkiyetine dönüştürülmesi..

Bilindiği üzere arsa tapusunda; Konutun ya da işyerinin metrekaresi değil, konut/işyeri başına düşen arsa miktarı yazılıyor. Daire; arsa, bağ, bahçe, tarla olarak görünüyor.


Kat mülkiyetli tapuysa, iskan alındıktan sonra konutun ya da işyerinin özelliklerinin yazıldığı tapudur. Bu tapuda konut/işyeri, bağımsız bölüm olarak yazılıyor. İskan alınınca kat mülkiyeti tapusuna geçmek gerekiyor.


Binanın iskanı varsa, bina yöneticisi bütün dairelerin belgelerini toplayıp tapuya verecek. Cins tashihi yapılarak kat irtifakı kat mülkiyetine dönüştürülebiliyor.


Arsa payını kim, nasıl belirler?



Geri Dön