19 / 03 / 2024

Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçiş maliyeti!

Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçiş maliyeti!

Arsa tapulu yapıların inşaat çalışmaları sona erdikten ve yapı kullanma izni alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilebiliyor. Peki, arsa tapusundan kat mülkiyetine geçiş maliyeti nedir?



Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçiş maliyeti!

Bir arsa üzerinde inşa edilen yapı için kat mülkiyetinden önce kat irtifakı alınabiliyor. Kat irtifaklı tapular, arsa tapusu olarak nitelendiliyor.


Arsa tapulu yapıların inşaat çalışmaları sona erdikten ve yapı kullanma izni alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilebiliyor.


Kanunen; Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli  olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.

 

Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için gereken belgeler ile tapu dairesine müracaat ediliyor. Kat mülkiyeti alınırken bazı masrafların da karşılanması gerekiyor. Peki, arsa tapusundan kat mülkiyetine geçiş maliyeti nedir?


Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçiş maliyeti

Binalarda 2 - 10 bağımsız bölüme kadar: 267,50 TL

Binalarda 11 - 20 bağımsız bölüme kadar: 321,00 TL

Binalarda 21'den fazla bağımsız bölümlü yerler için: 347,50 TL

1 Bağımsız bölümlü 2 - 3 katlı binalar: 713,00 TL


Yukarıdaki harç ödendikten sonra dekont alınması halinde kat mülkiyeti projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderilmesi ve tapu dairesinde mülkiyet tapusunun alınması ile süreç sona eriyor.



Arsa tapusu iki kişi üzerine olur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön